"Kampioenspaard Zenith is na zijn pensioen altijd welkom in Den Ham"

Terug naar zijn geboortedorp om daar van zijn oude dag te genieten. "Hij is altijd welkom", zegt paardenfokker Voort uit Den Ham. Komend weekend gaat kampioenspaard Zenith van Jeroen Dubbeldam met pensioen. De roots van Zenith liggen in Den Ham.

Trots laat Daniël Voort de stal zien. "Dit is de zus van Zenith, Ischa. Daar staat zijn halfzusje Elascha. Ze is drachtig, dus we hopen dat daar over een paar maanden een nieuwe topper uitrolt." Ook Zeniths moeder. Sacha, is nog altijd in Den Ham. "Twintig jaar en nog altijd kerngezond", zegt Voort.

Tekst gaat verder onder de foto

Sasha, de inmiddels 20-jarige moeder van Zenith (Foto: RTV Oost)
Sasha, de inmiddels 20-jarige moeder van Zenith (Foto: RTV Oost)

Sasha, de inmiddels 20-jarige moeder van Zenith

Na komend weekend mag de 15-jarige Zenith van zijn pensioen gaan genieten. Tijdens de Dutch Masters in de Brabanthallen in Den Bosch wordt met een bijzondere ceremonie teruggekeken op de imposante carrière het springpaard. 

Wereld- en Europees kampioen

Zenith werd in 2011 gekocht door het Springpaarden Fonds Nederland. Jeroen Dubbeldam ging met het paard aan de slag. De successen begonnen in 2014. In dat jaar werd Dubbeldam met de grote bruine ruin zowel individueel als in teamverband wereldkampioen. Een jaar later greep Dubbeldam met Zenith de Europese titel. 

Tekst gaat verder onder de foto

Jeroen Dubbeldam Europees kampioen in Aken (Foto: Pro Shots)
Jeroen Dubbeldam Europees kampioen in Aken (Foto: Pro Shots)

Jeroen Dubbeldam Europees kampioen in Aken

"Je weet dat het moment een keer komt dat Zenith niet meer kan", zegt Voort. "Of dat nu is of één of twee jaar later, Jeroen voelt dat het beste aan. Op een gegeven moment is het ook wel verdiend." 

"Beetje geluk"

Dat Zenith zo'n toppaard zou worden, zagen ze in Den Ham niet meteen. "We zagen wel dat Zenith een goed veulen was. Vervolgens probeer je hem zo goed mogelijk op te leiden. Dan wordt hij verkocht en heb je het niet meer in de hand. Dan hoop je dat er bereikt wordt wat er nu bereikt is, daar komt ook een beetje geluk bij kijken."

"Zenith is een intelligent paard", vervolgt Voort. "Hoog in het bloed staand, altijd kerngezond. Als dan de combinatie met Jeroen gevonden wordt, kun je zien tot wat zo'n duo in staat is. Ik denk dat die combinatie perfect is geweest. Al weet je nooit of Zenith bij een andere topruiter ook zo gepresteerd had. Maar deze combinatie is letterlijk goud gebleken." 

Tekst gaat verder onder de video

Veiling

In 2016 probeerde het Springpaarden Fonds Nederland Zenith nog voor 2 miljoen euro te verkopen op een online veiling. De belangstelling en de biedingen vielen toen zo tegen, dat het fonds het paard zelf terugkocht voor 850.000 euro. Dubbeldam bleef Zenith rijden. 

In Den Ham zijn ze in elk geval apetrots op Zenith. De familie Voort is zondag ook bij het afscheid in Den Bosch. Een emotioneel afscheid? "Nou, dat weet ik niet", zegt Voort. "Ik denk dat we heel mooi terug mogen kijken. Je weet dat hij een keer met pensioen gaat. Dan komt er ook weer ruimte voor jonge paarden. Dat is goed, want we moeten ook afzet houden." 

Zenith naar Den Ham? 

Gaat Zenith als pensionado terug naar zijn roots in Den Ham? "Dat ligt eraan wat hij kost", zegt Voort lachend. "Het zou wel heel bijzonder zijn, maar hij krijgt bij Jeroen een prima pensioen, daar ben ik helemaal niet bang voor. Maar hij is hier altijd welkom." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: