Boer Bennie wil voorkomen dat droogte zijn land weer beschadigt

Met één druk op de knop een regenbui of zonneschijn kunnen regelen, dat lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Tot grote spijt van boeren zoals Bennie Rijstenberg uit Loozen. Daarom doet hij iets anders om problemen door droge of natte tijden te voorkomen. Hij past zijn land aan, mét geld van de provincie.

Afgelopen zomer was het een lange tijd warm en vooral erg droog. Met de gevolgen van die zomerdagen kampen boeren nu nog steeds.

De provincie heeft in totaal 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor boeren in het Vechtdal. Zij kunnen per bedrijf maximaal 10.000 euro krijgen voor investeringen om het water beter te reguleren. Bennie weet al wat hij met de subsidie gaat doen.

Het geld komt uit het project 'Landbouw op Peil Vechtstromen'. Om aanspraak te maken op de financiële steun, moeten de ingrepen aan de landbouwgrond bijdragen aan de bodemkwaliteit, waterkwaliteit en aan- en afvoer van het water. Volgens Ria Broeze van Waterschap Vechtstromen is dat ook in het voordeel van de boer.

Bennie weet een veel betere (en makkelijkere) oplossing dan een drainage aanleggen. Maar of dat realistisch is?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: