PvdA bindt strijd aan met woningnood in de provincie: bouwplicht voor grondeigenaren

De PvdA in Overijssel komt met een aanvalsplan om de woningnood in Overijssel aan te pakken. Daarin staat dat de helft van alle nieuwbouwwoningen in Overijssel betaalbaar moet zijn voor mensen met lage- en middeninkomens. Bovendien krijgen grondeigenaren een ‘bouwplicht’: als ze toestemming krijgen om te bouwen moeten ook binnen afzienbare tijd huizen verrijzen.

Zo wil de partij voorkomen dat eigenaren bouwgrond braak laten liggen in de hoop op meer winst door stijgende grondprijzen. “De schop moet zo snel mogelijk de grond in", aldus Annemieke Wissink, lijsttrekker van de PvdA.

Overijssel kampt met een groeiende woningnood. En dat heeft een nadelige invloed op de huur en verkoopprijzen. Het is een belangrijk thema in de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. 

Flink gespeculeerd

"Mensen met een laag of middeninkomen hebben het lastig", zegt Wissink. "De prijzen stijgen snel, voor zowel koop- als huurwoningen. Dat komt door het tekort aan aanbod en doordat er flink wordt gespeculeerd. Het is steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Als we niet uitkijken wordt wonen op de plek waar je hart ligt een luxe die alleen voor de rijken is weggelegd.”

Om het woningprobleem aan te pakken zijn ook maatregelen nodig waarvoor de provincie moet lobbyen bij het rijk. De PvdA wil dat de verhuurdersheffing voor woningbouwcoöperaties fors wordt verlaagd.

Daarnaast wil de PvdA de positie van starters verbeteren en beleggen in woningen onaantrekkelijk maken door de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen tot tien procent, en die voor starters juist af te schaffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: