Violist Daniel Rowland neemt afscheid van het Brodsky Quartet

Nederlands violist Daniel Rowland speelt komend weekend zijn laatste openbare optreden met het Brodsky Quartet in Delden. Het strijkkwartet begon toen vier jeugdvrienden op vrije avonden samen speelden waarbij het Brodsky Quartet is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde strijkkwartetten ter wereld. Sinds 2007 is Daniel Rowland eerste violist en speelt op 17 maart voor de laatste keer met het strijkkwartet.

Het strijkkwartet speelde duizenden concerten in zalen over de hele wereld. Ze speelden samen met Björk, Sting, Paul McCartney en Elvis Costello en het kwartet is beroemd vanwege opnamen met muziek van onder meer Beethoven, Bartók, Shostakovitsj, maar ook het Jeugdstrijkorkest Het Britten, uit Zwolle. 

 

Eigen festival

Rowland is een in Londen geboren violist en hij groeide vanaf zijn derde jaar op in Weerselo, op het Stift. Daniel speelt viool over de hele wereld, hij geeft hij les in Londen en richtte in 2005 het Stiftfestival op. En afgelopen jaar won hij de Cultuurprijs Overijssel.

Wat zijn reden is voor zijn vertrek bij het Brodsky Quartet? "Hij wil nieuwe wegen inslaan", zegt Patrice van Riemsdijk, voorzitter van het Stiftfestival.

 

Stiftfestival

Daniel Rowland is drijvende kracht achter het Stiftfestival. Hij neemt jaarlijks tientallen jonge talenten van over de hele wereld mee naar Twente. Het Stiftfestival viert deze zomer haar vijftiende verjaardag.

"Het is geweldig dat het festival al vijftien jaar bestaat, en het is juist ook door Daniel zo groot geworden", vertelt de festivalvoorzitter. Het festival voegt dit jubileumjaar een nieuwe locatie toe aan het rijtje, namelijk Kasteel Twickel in Delden. Dat is een unicum.

"We hebben een gesprek gehad en van beide kanten waren we enthousiast, het is mooi om de cultuur en natuur van Twente samen te brengen”, besluit Van Riemsdijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Daniel Rowland Nieuws
Deel dit artikel: