nieuws

'Regio Zwolle moet vierde economische regio van Nederland worden'

'Regio Zwolle moet vierde economische regio van Nederland worden'
'Regio Zwolle moet vierde economische regio van Nederland worden' © RTV Oost
De regio Zwolle moet de vierde economische regio van Nederland worden. Klimaatbestendig, een plek waar mensen willen wonen en waar volop werk is voor iedereen. Die ambitie staat in het bidbook 'Ons Zwolle van morgen', dat is geschreven door de gemeente Zwolle. Het werd vanmiddag door VVD-ers Regien Courtz en burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle overhandigd aan lijsttrekker Monique van Haaf.
Regien Courtz komt uit Zwolle en is kandidaat voor Provinicale Staten voor de VVD. Henk Jan Meijer staat voor de VVD op de lijst van de Eerste Kamer.

Volop werk voor iedereen

Hoe ziet Zwolle er in de toekomst uit? Hoe zou de stad en de omliggende regio er uit moeten zien? Dat zijn vragen die centraal staan in het bidbook dat Courtz en Meijer overhandigden. Het antwoord in het bidbook: de regio Zwolle moet een klimaatbestendige groeiregio worden. Een regio waar mensen graag wonen en waar volop werk is voor iedereen, de vierde economische regio van Nederland.
Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Zwolle de hulp nodig van de provincie, stellen de schrijvers van het bidbook. "Doet u met ons mee om
Zwolle haar volgende stap te laten zetten?", luidt de vraag aan lijsttrekker Van Haaf. 

Sterke afhankelijkheid regio

Hoewel het bidbook vooral over Zwolle gaat, houdt de stedelijke ontwikkeling van Zwolle niet op bij de gemeentegrenzen, stellen de schrijvers. Dat komt doordat de economie van Zwolle sterk afhankelijk is van inwoners uit de regio. Zowel werknemers als consumenten komen daar vandaan. Zwolle heeft daarom voor de eigen ontwikkeling ook behoefte aan een sterke regio.
Dat vraagt om investeringen, stellen de schrijvers in het bidbook. Er is provinciaal geld nodig voor investeringen in innovatie, vernieuwend ondernemerschap en start-ups.
Ook wil de VVD dat wordt ingezet op de regiodeal. Het kabinet passeerde de regio Zwolle onlangs bij de toekenning van regiodeals, maar in de loop van dit jaar komt er naar verwachting opnieuw zo’n 200 miljoen euro beschikbaar voor goede plannen van regio’s.

Afstand tot de Randstad

De VVD wil graag kenniswerkers naar Zwolle halen, maar Oost-Nederland heeft volgens de VVD wel een concurrentienadeel. De afstand tot de Randstad wordt in figuurlijke zin wel steeds kleiner, constateren de schrijvers van het bidbook. "Zwolle wordt steeds meer onderdeel van de dynamiek van de Randstad. Er is sprake van een toenemende woningvraag, die veel verder gaat dan de natuurlijke groei."
Er moeten dus woningen bij in Zwolle. Met name in de binnenstad en de Spoorzone moeten plekken komen waar wonen en werken gemengd kan worden. De VVD kijkt bij de invulling van de plannen voor het centrum vooral naar private partijen, maar ook de overheid moet investeren. Ook om de infrastructuur aan te pakken. Zwolle moet ook in de toekomst bereikbaar blijven via wegen als de A28, A50, N50/A6 en de N35.

Veranderend klimaat als extra opgave

"Dé opgave voor Zwolle en de regio in de komende decennia is de stedelijke en economische groei hand in hand te laten gaan met de noodzakelijke aanpassing aan het veranderende klimaat", stellen de schrijvers. 
"Het water komt van vijf kanten op de stad af: via de rivieren, de weteringen, het IJsselmeer, door hoosbuien en vanuit de ondergrond vanaf de Veluwe. Naast water hebben delen van de stad ook te maken met hittestress door verstening van wijken."
Volgens de VVD maakt deze situatie de urgentie voor investeringen noodzakelijk zodat Zwolle 'waterrobuust' wordt. "Een unieke situatie die niet vergelijkbaar is met andere delen van het land, uitgezonderd Dordrecht."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.