Zo wil Hardenberg drugsgebruik onder jongeren terugdringen

De gemeente Hardenberg onderzoekt of het IJslands preventiemodel ook hier helpt om alcohol, drugs en sigarettengebruik onder jongeren terug te dringen. Ook de e-sigaret en overmatig medicijngebruik worden meegenomen in de proef die drie jaar duurt.

In IJsland bleek twintig jaar geleden het gebruik en misbruik van drank, drugs, sigaretten en medicijnen onder jongeren enorm hoog. Daar zijn allerlei instanties ingesprongen en is de focus niet alleen op de jongeren, maar vooral ook de omgeving.

Onder leiding van het Trimbos instituut en het Nederlands Jeugdinstituut worden leerlingen van het Vechtdal College en De Zeven Linden in Dedemsvaart gevolgd.

Dedemsvaart

Wethouder te Rietstap is blij dat de twee scholen in Dedemsvaart meedoen. "We hebben gekozen voor Dedemsvaart omdat het compacte scholen zijn, waar veel leerlingen uit Dedemsvaart zelf opzitten, een kleine gemeenschap. Dat zijn zaken die nodig zijn voor dit onderzoek."

"Het is wel een proces van de lange adem, in IJsland heeft het twintig jaar geduurd, maar is het aantal gebruikers heel sterk gedaald. Er is een soort cultuuromslag gekomen. Ik vind het de moeite waard om te onderzoeken of dit ook in Dedemsvaart werkt."

Sociale omgeving

In het IJslands model blijkt dat het heel effectief is als niet alleen jongeren worden aangesproken of dingen wordt verboden, maar dat het betrekken va hun sociale omgeving, ouders, scholen en sportverenigingen een groot effect heeft op het minder gebruik van drank, drugs en sigaretten.

Normaal om te drinken

Uit de nulmeting die nu in Dedemsvaart is gehouden, blijkt dat een groot aantal kinderen van 14 jaar wel eens drinkt. Roken lijkt minder gewoon, maar ook dat wil de gemeente terugdringen. "Ik kan en ga het niet normaal vinden dat uit onze eigen eerste inventarisatie blijkt dat zo'n 60% van de 15- en 16-jarigen in de afgelopen 30 dagen heeft gedronken en dat 18% dronken is geweest"

De resultaten van het eerste onderzoek, de nulmeting, van de jongeren in Dedemsvaart is vandaag gepresenteerd aan de jongeren en aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. De jongeren gingen met hem in gesprek over drinken en roken, maar ook over de invulling van hun vrije tijd.

Uiteindelijk hoopt Hardenberg dat net als in IJsland de jongeren een betere invulling hebben van hun vrije tijd, meer sporten en gezonder leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Hardenberg preventie Drank drugs Roken Nieuws
Deel dit artikel: