Viking

Rondleiding in bouwput filmtheater De Viking: 'Trots op wat we hebben bereikt'

Een stalen geraamte, beton en heel veel water. En de contouren van film- en theaterzalen. Veel meer is er nog niet te zien van het in aanbouw zijnde filmtheater De Viking. Toch was er vandaag een rondleiding in de bouwput. Is theaterdirecteur Rob van den Hove de wanhoop nabij? "Nee, we zijn juist heel trots op wat we hebben bereikt."
Een rondleiding in een bouwput, waarom? "Het moet voor iedereen een eye-opener zijn. We moeten laten zien dat er écht heel veel mogelijk is met dit filmtheater", legt de directeur uit.
Een kijkje nemen in de bouwput van De Viking kan
Een kijkje nemen in de bouwput van De Viking kan © RTV Oost / Bart Kieft

Bouwstop

Vanwege een bouwstop wordt er al vier maanden niet meer op de bouwplaats gewerkt. Van den Hove: "Desondanks zijn we nog steeds heel optimistisch. We hebben huurcontracten en een samenwerkingsverband getekend. Dus we gaan ervan uit dat iedereen zich eraan houdt. De partijen liggen niet met elkaar over hoop."
Toch ligt er een arbitragezaak op de loer, want er is nog geen overeenkomst tussen de aannemer en gemeente over extra kosten van 4 miljoen euro. De totale kosten voor de bouw benaderen daarmee de 20 miljoen euro, waar 10 miljoen begroot was. Binnen de Deventer gemeenteraad wordt daardoor steeds openlijker getwijfeld of filmtheater De Viking moet worden afgebouwd.

'Point of no return'

Maar de werkzaamheden aan De Viking zijn te ver om de boel nog af te blazen, vindt Van den Hove. "Wij zijn voorbij het 'point of no return'. Dat kan iedereen hier wel zien", wijst hij op het nog in de steigers staande gebouw.
Geen weg meer terug dus, volgens Van den Hove, maar is het filmtheater na oplevering wel levensvatbaar? Zo werd recent duidelijk dat er meer subsidie nodig is om de exploitatie rond te krijgen. "Eenmalig. Alleen om alles draaiende te krijgen, dat is niet structureel", nuanceert de baas van het filmtheater.
Een kijkje nemen in de bouwput van De Viking kan
Een kijkje nemen in de bouwput van De Viking kan © RTV Oost / Bart Kieft

2020

De vraag die bij velen rijst is: wanneer draaien de eerste films en worden de eerste theatervoorstellingen gespeeld? "Het eerste kwartaal van 2020, dan draaien hier de eerste films", stelt Van den Hove zelfverzekerd. "Dan drinken we champagne."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.