Student Georgi uit Bulgarije twijfelt tussen toekomst in Enschede of Amsterdam

Hij is 25 jaar en liet z'n familie achter in Bulgarije om in Enschede te studeren. En nu hij bijna klaar is staat hij voor de keus: Blijft hij of gaat hij weg? Georgi Kovachev is hét voorbeeld van waar bedrijven bang voor zijn en om staan te springen: creatief technisch talent. Door concurrerende bedrijven uit de Randstad en zelfs het buitenland worden ze weggekaapt uit Enschede.

Georgi kwam naar Enschede omdat hij de opleiding Creative Media & Game Technologies wilde volgen. Hij kon dat doen in Engeland of Denemarken, maar de goedkoopste optie was voor hem in Twente. Bedrijven in Enschede hopen te profiteren van internationale studenten, maar dat lukt maar mondjesmaat omdat studenten hier niet altijd blijven na hun studie. 

"Meer leren in Amsterdam"

Dat studenten na hun afstuderen wegtrekken uit Enschede heeft grote gevolgen, zo betekende het voor bedrijven in Enschede dat ze minder kunnen groeien. Dat studenten wegtrekken richting Randstad is niet zo gek, aldus Georgi. Als hij eerlijk is denkt hij ook in Amsterdam het meeste te kunnen leren: "Daar zitten bedrijven met de meeste kennis en ervaring. Als ik ergens in dienst ga, wil ik me wel graag kunnen ontwikkelen."

Georgi denkt ook dat andere dingen meespelen voor internationale studenten, zoals de relatief lage stagevergoeding. Maar ook dat er weinig te doen is voor buitenlandse studenten: "Veel van wat er te doen is, is vooral voor lokale bewoners. Je kunt er als buitenlander niet makkelijk bij. En ik ben bijvoorbeeld fan van extreme sporten, zoals motorcross, maar ik zou niet weten waar ik dat hier kan doen."

Op dit moment weet hij nog niet wat hij gaat doen, maar terug naar Bulgarije wordt het in elk geval niet: "Ik overweeg nu nog mijn opties."

Bekijk hier het verhaal van Georgi:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.