Getuigen in hennep-zaak Nieuwstraatkwartier vrezen voor hun leven

Verschillende getuigen tegen een Almelose wietbende vrezen voor hun leven als de vermeende bendeleden op vrije voeten komen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Het gaat om verdachten die afgelopen september werden opgepakt in het Almelose Nieuwstraatkwartier. Vandaag buigt de rechter zich over hun voorlopige hechtenis.

Volgens het OM stond de groep onder leiding van drie Turkse broers. "En die regeerden met harde hand." Zo zijn er verschillende verklaringen van getuigen die bedreigd of mishandeld zijn door de broers. Eén van hen kreeg zelfs de loop van een pistool in zijn mond gepropt en een stiletto door de hand gestoken. 

Bang

"Pas toen de verdachten werden opgepakt, gingen getuigen verklaren", zegt de officier van justitie. "Ze voelden zich toen veiliger." Zo zegt één van de getuigen "Ik ben bang door hen ontvoerd te worden, misschien maken ze me wel dood." Of een ander, "Ik ben bang man, ik vrees voor m'n leven." Een derde getuige: "Ik heb geen zin om het leven te laten, omdat ik hier de waarheid vertel."

Volgens de officier neemt het vertrouwen in de rechtsstaat af, als de verdachten op vrije voeten komen. "Daarnaast houdt het hun status van onaantastbaarheid in stand." Verder zegt justitie: "De angst onder de katvangers die door de verdachten zijn ingezet, zal weer toenemen als de bendeleden worden vrijgelaten. Afgelegde belastende verklaringen worden mogelijk onder druk herzien."

Wiethokken in België

In totaal runde de hennepbende zeker vijftien kwekerijen, zegt het OM. "En als er eentje werd opgerold door de politie, werd er elders weer een nieuwe opgezet." De wiethokken zaten met name in Almelo. Ook zat er eentje in het Belgische plaatsje Mol. Eén van de verdachte broers had contact met degene die de kwekerij daar runde, aldus het opsporingsapparaat. 

Tegen de groep verdachten zijn er verschillende belastende verklaringen van getuigen en medeverdachten. Ook beschikt justitie over verschillende geheime geluidsopnames en tapgesprekken. Met de opbrengsten van de hennepkweek zouden onder meer badkamers, dakkapellen en auto's zijn gefinancierd. 

Vrij

De advocaten van verdachten vragen om hun cliënten op vrije voeten te stellen, in afwachting van het eindproces. Vandaag gaat het om 6 verdachten. Vorige week werd al een vermeend kopstuk op vrije voeten gesteld. In december kwamen er ook al vier verdachten buiten.

De komende maanden worden er in totaal nog ruim dertig getuigen gehoord. Een eindproces nog dit jaar inplannen lijkt daardoor onmogelijk. "Als onze cliënten tot die tijd vast blijven zitten, neemt de rechtbank wel een enorm voorschot op de eventueel op te leggen straf", zeggen de advocaten.

Bijna 50 verdachten

Naast de 'bendeleden' zijn er nog 36 verdachten in beeld die betrokken zijn geweest bij de hennepteelt. Justitie gaat hen allemaal strafrechtelijk vervolgen. Onder hen zijn twee zogenoemde 'klikagenten'. Zij zouden veelvuldig informatie naar de hennepbende hebben gelekt. 

De rechtbank laat eind deze middag weten of er verdachten op vrije voeten komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Hennep Nieuwstraatkwartier Nieuws
Deel dit artikel: