Cultuur

Weblog: een tropische Tukker in The Crooners Night Club

Ik zou graag een avondje met ze de kroeg in willen. Jeffrey Spalburg en de boys van de New York Round Midnight. Ik ontmoette ze afgelopen week tijdens hun voorstelling The Crooners Night Club in Deventer. Deze jazzmuzikanten hebben zoveel gezien en op zoveel plekken in de wereld gespeeld dat ze ontelbaar veel goede verhalen te vertellen hebben.
Jeffrey Spalburg in The Crooners Night Club
Jeffrey Spalburg in The Crooners Night Club © RTV Oost
Jeffrey Spalburg is hoofdpersoon deze aflevering. Hij is geboren in '71 in Hengelo, een tropische Tukker, zegt hij zelf. En een multitalent: hij rapt, beatboxt als de beste, zingt, maakt theater, is standup comedian en cabaretier, en schrijft een boek over zijn vader. En wij kennen hem ook van de regiosoap De Groote Markt 30.
The Crooners Night Club
The Crooners Night Club © RTV Oost
En nu dus zelfs in de jazz-scene, waar hij presentator-zanger is in The Crooners Night Club. Ik moest het opzoeken, en deel het voor het gemak even met u: een crooner is een zanger die ontspannen zingt, met een zachte - vaak lage - stem. Iets dat kon sinds de uitvinding van de microfoon. Je hoefde niet meer met de kracht van je eigen stem het einde van het publiek te bereiken, fluisteren was voldoende! Een manier van zingen die waanzinnig populair was vanaf de jaren dertig tot ver in de jaren zestig. In Las Vegas en New York clubs. Met talrijke en uitgebreide live jazzorkesten op het podium. Het was vaak een feest, een mix van prachtige liedjes, goeie grappen, kleine toneelstukjes... Ik heb het oude materiaal met veel plezier op Youtube zitten kijken. The Ratpack was hilarisch met Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin.
Ben van Dungen en Alexander Beets in The Crooners Night Club
Ben van Dungen en Alexander Beets in The Crooners Night Club © RTV Oost
Een geweldig concept dat met recht weer plek in het theater krijgt. Want deze Crooners Night Club, met Jeffrey Spalburg en zanger Thom Hoorweg is een avond zoals het allemaal werkelijk had kunnen zijn. Met opnieuw geweldige jazzmusici als Ben van den Dungen, Alexander Beets, Marius Beets, Tim Hennekes op het podium. Gevestigde namen en nieuw talent: zo was het en zo moet het altijd zijn.
Inga Tjapkes
Het gesprek met Jeffrey Spalburg over The Crooners Night Club zie je zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.