nieuws

Uitvaart Enschedese miss immense logistieke operatie: ‘Lotte met 4000 kaarsjes in licht zetten'

Vrienden en familie brengen Lotte een laatste groet
Vrienden en familie brengen Lotte een laatste groet © Instagram: Lotte van der Zee
De uitvaart morgen van de overleden miss Lotte van der Zee is een immense logistieke operatie. Alleen al vanwege de verwachte verkeersdrukte aangezien de ceremonie, waarvoor duizenden mensen worden verwacht, in het stadshart van Enschede plaatsvindt. Uitvaartleidster Mieke Greveling is al een week bezig om alles in goede banen te leiden. Maar ook is ze verantwoordelijk voor de aankleding van de Grote Kerk: “Er komen onder meer 4000 waxinekaarsjes om Lotte in het licht te zetten.”
door Jan Colijn
Ze heeft er alles aan gedaan om de wensen van de familie in te kunnen willigen. “De hele kerk staat vol met waxinelichtjes. Een ieder mag die opsteken. Voor al die kaarsjes heb ik de afgelopen dagen heel Enschede moeten afstruinen.”
Het Enschedese fotomodel werd tijdens haar wintersportvakantie in Oostenrijk een dag voor haar twintigste verjaardag getroffen door een hartstilstand. Nadat ze vorige week was overleden, wordt voor het centrum van Enschede morgen een massale toeloop verwacht.
Tekst gaat verder onder foto
Het kroontje dat Lotte tijdens de missverkiezing droeg, zal naast haar kist staan
Het kroontje dat Lotte tijdens de missverkiezing droeg, zal naast haar kist staan © Daan van Hal

Laatste keer als miss

In overleg met ouders Bert en Eugeniek is er alles aan gedaan om Lotte nog een allerlaatste keer als een heuse miss in het middelpunt van de belangstelling te zetten: “Haar kist staat vol met kaarsen. Ernaast een paspop met de jurk met sjerpen waarin ze miss is geworden. Ook staan er twee pilaren: eentje met het kroontje dat Lotte kreeg toen ze tot miss werd verkozen en eentje met de keepershelm van haar hockeyclub.”
Na het middaguur laten de leden van Lottes hockeyclub en haar vriendinnen zwarte ballonnen met gouden sterren op. Geïnspireerd op Lottes favoriete kleding – een zwart pak met gouden sterren – dat ze die dag zal dragen. In de kerk staan voor de bezoekers schalen met nacho's, waar Lotte zo dol op was.
Lotte nog één keer als miss in middelpunt belangstelling
Uitvaartleidster Mieke Greveling
Al ruim een week werkt Mieke Greveling aan de uitvaart: “Al toen Lottes toestand verslechterde en duidelijk werd dat ze het niet zou halen, was mij gevraagd de uitvaart te leiden. Mijn opa en oma, intussen overigens overleden, woonden naast Lottes ouders. Zodoende ken ik de familie al heel erg lang. Mijn eigen dochter heet heel toevallig ook nog eens Lotte. Je doet dit zo professioneel mogelijk, maar dat maakt het allemaal extra heftig en dan komt een uitvaart als deze erg hard binnen.”
Uitvaartleidster Mieke Greveling is voor de uitvaart van zaterdag op alles voorbereid
Uitvaartleidster Mieke Greveling is voor de uitvaart van zaterdag op alles voorbereid © RTV Oost

Verkeersdrukte
Ook heeft ze zich zo goed mogelijk voorbereid op de te verwachten verkeersdrukte. “Er zijn extra verkeersregelaars en hekken. Maar ook van die linten in de vorm van een slang zoals je die voor de incheckbalies op Schiphol ziet.”
Mieke Greveling zegt geen idee te hebben hoeveel bezoekers er zaterdagochtend naar de Oude Markt zullen komen om Lotte de laatste eer te bewijzen. Maar ze is op alles voorbereid.
“De praktijk leert dat per half uur 250 mensen een hand kunnen geven. We hebben hiervoor drieënhalf uur uitgetrokken. Dus reken maar uit. Alleen gaat om 13.30 uur de kerk dicht. Omdat we nu eenmaal op tijd moeten vertrekken voor de crematie in besloten kring.”

Inzamelingsactie

Intussen is via de Facebookpagina van de Enschedese Hockey Vereniging (EHV) donderdag de inzamelingsactie ‘Uit liefde voor Lotte’ van start gegaan. Bedoeld voor de getroffen ouders, die onverwacht voor hoge kosten kwamen te staan, terwijl ze tegelijk als zelfstandig ondernemers geen eigen inkomen meer hadden. Vrijdagavond was daar circa 8.000 euro op gedoneerd. Mocht er meer binnenkomen dan nodig is, dan gaat dit naar goede doelen, waar Lotte zich sterk voor maakte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.