Deventer

Pensioenactie met een zuur randje voor Deventer overlevers; slechts 60 actievoerders

Duizend collega's heeft de Deventer overlever Jan Dijk bij het sociale werkvoorzieningschap in Deventer. Van hen zag hij er vandaag slechts 10 terug bij de manifestatie op het Grote Kerkhof. "En dat is zuur", zegt Dijk verbeten. "Ik wil al mijn collega's hartelijk bedanken dat ze er niet waren."
Dijk vormt samen met drie andere Deventer mannen de zogenoemde overlevers. Een groepje 'arbeidersjongens' dat al een jaar vecht voor een beter inkomen en een beter pensioen. Naast de 10 collega's van Dijk, zagen zij vooral leden van de linkse politieke partijen in Deventer op de manifestatie afkomen.

Weinig steun

Carel Roelvink is gangmaker van de overlevers. Hij is duidelijk over het tegenvallende aantal demonstranten op het Deventer stadsplein. "We hebben veel te weinig steun gehad van de FNV", zegt hij. "Ze hadden bij veel meer bedrijven moeten aankloppen. Dat had ze veel leden kunnen opleveren." 
Maar Anita Haberman van de FNV is het niet met die kritiek eens. "We komen al heel lang in actie voor de pensioenen. Het blijkt gewoon heel moeilijk om mensen voor een manifestatie als deze te mobiliseren."

Amerika aan de IJssel

Behalve door de FNV, werden de aanwezigen onder anderen toegesproken door vertegenwoordigers van de linkse partijen in Deventer. "Goed dat we samen een vuist maken", aldus PvdA-er Jan Jaap Kolkman. "We moeten met z'n allen voorkomen dat Deventer aan de IJssel een soort Amerika aan de IJssel wordt. Met hele grote inkomensverschillen."
Na de sprekers en een muzikaal intermezzo is het slotakkoord voor de overlevers. Onder aanvoering van een zingende en springende Carel Roelvink op het podium. "En wie niet springt die is voor Rutte", klinkt het. "We gaan gewoon door met onze acties", besluit Roelvink. "Net zolang tot we echt gehoord worden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.