Regio Almelo

Rechtbank legt jeugd-tbs op voor doodsteken Zwollenaar Michiel Schut

Monument voor de doodgestoken Michiel Schut
Monument voor de doodgestoken Michiel Schut © RTV Oost
Voor het doodsteken van Zwollenaar Michiel Schut is de net 19-jarige Dario J. uit Den Ham veroordeeld tot jeugd-tbs en twee jaar jeugddetentie. Die straf was door het OM ook geëist, na adviezen van gedragsdeskundigen. Dario heeft in het paasweekeinde van vorig jaar de Zwollenaar in de borst gestoken op een feestje in Den Ham. De 19-jarige Schut overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.
De oorsprong van de fatale steekpartij lag in een ‘fout appje’. Een groepje Zwollenaren kreeg er ruzie over met Dario. Bij het opstootje dat vervolgens ontstond, heeft hij volgens meerdere getuigen ineens een mes getrokken. Schut zou tussen de vechtersbazen zijn gesprongen. Dario stak Schut en dumpte het mes daarna bij een kippenhok.

Geheugenverlies

Dario zelf zegt niet meer te weten dat hij heeft gestoken. "Ik weet wel vaker dingen niet meer als ik veel heb gedronken en drugs heb gebruikt", zei hij eerder. Hij zegt verder dat hij het blijkbaar wel gedaan móet hebben, omdat zelfs zijn eigen vrienden zeggen dat hij heeft gestoken.
Of dat geheugenverlies echt of gespeeld is, kunnen de deskundigen niet zeggen. "Hij vertoont veel vermijdingsgedrag, waardoor hij zijn toevlucht zoekt in middelengebruik." Ook in de jeugdgevangenis waar hij nu zit, heeft hij weer joints gerookt. "En dat terwijl hij eerder juist onder invloed iets gruwelijk heeft gedaan."

Opvoeding

"Dario vertoont anti-sociale kenmerken, maar is geen psychopaat", zegt een psychiater. "Hij sluit sociaal-emotioneel beter aan bij jeugdigen dan volwassenen. Hij blijft negatieve gevoelens wegduwen. Daardoor lijkt het alsof hij niet in staat is tot empathie, maar dat is hij wel. Hij moet dat alleen leren." Volgens psychisch deskundigen heeft hij "een echte opvoeding nodig, waardoor hij leert inzien welke consequenties zijn handelen hebben."
Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. Maar mochten de behandelingen nog niet het juiste effect hebben gehad, dan kan kan de straf worden omgezet in 'normale' tbs.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.