nieuws

Omstreden fokker Deventer mag half jaar geen honden houden

Een in opspraak geraakte hondenfokker uit Deventer mag in afwachting van een strafrechtelijk onderzoek een half jaar geen honden meer houden. Dat is het gevolg van een uitspraak vrijdagmiddag van de raadkamer van de rechtbank Zwolle. De maatregel is vooral bedoeld om te voorkomen dat de fokker gedurende het onderzoek zijn werkzaamheden kan hervatten. De hondenfokker kwam recent uitgebreid in het nieuws nadat honderd zwaar verwaarloosde dieren bij hem in beslag waren genomen. Een van de dieren moest worden afgemaakt.
door Jan Colijn
Overigens mag de fokker van de rechter nog wel zijn eigen drie Jack Russels, hun puppy's en zijn waakhond houden. Maar bedrijfsmatig mag hij nu een half jaar geen honden houden, aldus het vonnis.

'Gele kaart'
Omdat de hondenfokker in augustus vorig jaar van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) al eens een ‘gele kaart’ had gekregen en bij een tweede onderzoek de situatie alleen maar verder was verslechterd, besloot justitie de fokker aan de spreekwoordelijke ketting te leggen.
Tekst gaat verder onder video. Let op: bevat schokkende beelden

Daarop werd voor de raadkamer van de rechtbank Zwolle een procedure tegen de fokker aangespannen. Daarin eiste het Openbaar Ministerie een zogeheten houdverbod voor de duur van een half jaar. De rechter wees dit toe.
In de praktijk houdt dat in dat de fokker nu geen dieren meer kan verkopen en ook geen dieren meer kan onderbrengen in zijn pension. Via controles wordt dit nauwlettend in de gaten gehouden.

Eventuele strafvervolging

Overigens is het niet zo dat met het tijdelijke houdverbod de kous af is voor de hondenfokker. Hem hangt ook nog strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. De inspecteurs van de dierenbescherming hebben namelijk voor meerdere strafbare feiten proces-verbaal opgemaakt.
Omdat het justitiële onderzoek hiernaar echter enige tijd in beslag gaat nemen, heeft het OM het houdverbod geëist. Juist om te voorkomen dat de fokker in de tussentijd zijn werkzaamheden nieuw leven in kan blazen.

Oordeel over honden

Volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming moet justitie bovendien oordelen wat er met de in beslag genomen honden gaat gebeuren. Het is de bedoeling dat ze worden 'geresocialiseerd' zodat ze eventueel kunnen worden herplaatst: bij particulieren of mogelijk als waakhond. "Maar niet ten koste van alles. De honden moeten hier uiteraard wel geschikt voor zijn", aldus de zegsman.

'House of Horror'

De hondenfokkerij is ondergebracht in verbouwde varkensstallen in het buitengebied van Deventer, in de buurt van Lettele. Over de fokker waren tal van klachten binnengekomen. Onder kritische klanten werd de hondenfarm het zelfs al ‘House of Horror’ genoemd.
De locatie van de hondenfokker
De locatie van de hondenfokker © News United \ Rens Hulman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.