"Dankzij NL Doet kunnen we in Ommen een bijenhotel bouwen"

Een bijenhotel waar wilde bijen verblijven. Het is één van de middelen om de bijenpopulatie te redden. De leden van de bijenvereniging in Ommen slaan daarom de handen ineen en maken zo'n nestplek voor het dier. Dat doen ze allemaal in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet.

Met verschillende materialen zoals bamboe, riet en leem wordt het bijenhotel ingericht. Zo ontstaat er een plek waar de dieren zich kunnen nestelen.

Een bijenhotel is met name bedoeld voor de wilde bijen en vlinders. De bijenstal, die al op het terrein van de kinderboerderij in Ommen staat, staat er vooral voor de honingbij. Juist met die honingbij houden imkers zich veel bezig, vertelt Herman Groenewold van de bijenvereniging in Ommen, "maar we willen beide soorten ondersteunen". 

NL Doet

De bijenvereniging bestaat zelf uit veel vrijwilligers en dat past goed bij deze vrijwilligersactie van het Oranjefonds, vinden de leden. Daarnaast is het heel fijn, vertelt Groenewold, dat het Oranjefonds een financiële bijdrage levert voor initiatieven. "Door die bijdrage kunnen we dit bijenhotel realiseren", meent Groenewold. "Die bijdrage is dus heel belangrijk voor ons. We zijn een kleine vereniging met een heel beperkt budget." 

Afgehaakt 

Helaas zijn de vrijwilligers die zich hadden opgegeven, afgehaakt. En dat begrijpt Herman Groenewold van de bijenvereniging in Ommen wel: "Het is ook zulk vies weer! Ik kan mij voorstellen dat mensen daarom besluiten niet te komen, maar gelukkig hebben we zelf een actieve vereniging en kunnen we het daar door opvangen."

Bedreiging

De leden hebben de regenjassen en handschoenen aan en trotseren het regenachtige weer. Voor hen is het een zeer belangrijke zaak dat deze nestelplek voor de bijen gerealiseerd wordt. "Zo'n bijenhotel kan een stukje educatie geven", vertelt Groenewold. "Er kan verteld worden dat het niet goed gaat met de bij en met de bestuivers. We hebben grofweg 350 soorten wilde bijen in Nederland en daarvan is zeker de helft met uitsterven bedreigd." 

Vandaag zal het bijenhotel niet helemaal afkomen, maar het zal niet meer lang duren tot iedereen de nestelplek op de kinderboerderij in Ommen kan zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ommen Bijen bijenpopulatie bijenhotel Nieuws
Deel dit artikel: