Amateurtoneelspelers doen auditie voor theaterspektakel deze zomer

Hanna van Hendrik, een theaterstuk voor en mede door Tukkers. Het gaat over de veranderingen van boerenbedrijven. Johanna ter Steege speelt boerin Hanna die haar hoofd boven water moet houden. Maar het theaterstuk is niet compleet zonder mensen uit de regio en daarom zijn er vandaag audities voor de gewone Twentenaar gehouden.

Regisseur Liesbeth Colthof benadrukt hoe belangrijk zij het vindt dat er ook mensen uit de regio in het stuk spelen. "Aan de ene kant hebben we Johanna ter Steege en Huub Stapel die professionele spelers zijn. Aan de andere kant willen we per sé dat de echte Twentenaar op dat toneel staat, omdat we hopen dat het een stuk wordt waar heel veel mensen uit Twente -maar ook uit andere agrarische gebieden in het land- zich echt kunnen herkennen."

Kandidaten

Er zijn veel spelers nodig voor het theaterstuk, dus meerdere mensen maken kans op meerdere rollen. De eerste groep bestaat uit zestien kandidaten. Het is een mix van mannen en vrouwen, jong en oud. De 27-jarige Twan Blokhuis uit Hengelo vindt het erg leuk om auditie te doen. "Leuke opdrachten zijn het", vertelt hij tijdens de pauze. "Theater maken en acteren is een hele grote hobby van mij. Eéntje waar ik echt gelukkig van word en daarom doe ik mee."

De kandidaten zijn opgewarmd en regisseur Liesbeth kijkt alvast wie er mogelijk in aanmerking komt voor een rol in het stuk. Blokhuis lacht: "Ik hoop dat ik mee mag doen. Als er een rol is, heel graag, hartstikke leuk! Ik laat mij verrassen."

Bijzondere verhalen

"Ik hoop hele bijzondere mensen te ontdekken", vertelt Colthof over de verwachtingen van de audities vandaag. "Mensen met hele bijzondere verhalen." 

Na wat opwarmoefeningen krijgen de kandidaten een stuk tekst in hun handen. Het is een klein stuk wat de kandidaten moeten naspelen. "Ik vind het heel mooi om te zien dat iedereen zo meedoet", vertelt de regisseur. "Iedereen doet zo z'n best. Ik zie dit wel voor mij."

Deze zomer te zien

De kandidaten moeten nog even wachten op de uitslag. Pas op 17 april beginnen de repetities. Het theaterstuk zelf is van 5 juni tot en met 21 juli te zien op Vliegbasis Twenthe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.