Omstreden bewindvoerder AproPlus weer actief ondanks schorsing door rechtbank

De omstreden bewindvoerder AproPlus biedt weer z'n diensten aan. Nadat de Almelose kantonrechter een schorsing oplegde, is de website ineens weer online. Kennelijk in een poging vertrouwen op te wekken bij het werven van nieuwe cliënten staan daarop pontificaal certificaten van de brancheorganisatie. Daarop staat te lezen dat AproPlus “voldoet aan alle kwaliteitseisen”. Deze koepel, de NBBI, heeft dit nu in onderzoek.

door Jan Colijn

Het Achterhoekse bureau beheerde de financiën voor 200 cliënten, van wie circa 70 uit Overijssel. Het gaat om zowel ondernemers als particulieren, die door allerhande omstandigheden in de problemen zijn geraakt en vervolgens door de rechter onder financieel toezicht zijn gesteld.

'Onrechtmatigheden in administratie'

Nadat vlak voor de jaarwisseling berichten waren binnengekomen over 'onrechtmatigheden in de financiële administratie van de cliënten' besloot de kantonrechter om AproPlus – gedurende het onderzoek - te schorsen.

Bij de woonboerderij bij Varsseveld werd bij een inval de administratie in beslag genomen, verdween de website van het internet.

Vernieuwde website
Die is nu ineens weer opgedoken, in een geheel nieuw jasje gestoken. Waarbij de bewindvoerder schermt met certificaten van de NBBI dat AproPlus zou voldoen aan alle kwaliteitseisen. Ook staat er een certificaat afgedrukt van de directeur-eigenaar.

Bewindvoerdersbureaus krijgen cliënten overigens niet alleen via de rechtbank toegewezen, maar soms kiezen zij uit eigener beweging voor een dergelijke constructie. Vandaar dat bureaus ook reclame maken.

Lidmaatschap beëindigd

Volgens de certificaten zou het lidmaatschap gelden van december 2018 tot december 2019. AproPlus was voorheen inderdaad meerdere jaren aangesloten bij de NBBI, maar omdat het voor de laatste toetsing de gevraagde stukken niet kon overleggen is het lidmaatschap in de loop van vorig jaar beëindigd.

Voorzitter Anton van den Ham van de landelijke NBBI, die de financiële belangen behartigt van ruim 10.000 cliënten, was niet van de vernieuwde website op de hoogte, maar zegt vooralsnog geen commentaar te willen geven in deze gevoelige kwestie: "Het enige wat wij kwijt willen, is dat we de zaak in onderzoek hebben."

Reactie rechtbank
Een woordvoerder van de rechtbank Overijssel laat in een reactie weten dat AproPlus zich niet meer mag bezighouden met zogeheten beschermingsbewind. Bij deze vorm van kredietsanering worden personen met schulden door de kantonrechter toegewezen aan een professionele bewindvoerder. "Maar alles wat buiten de rechtbank om gaat - zoals budgetbeheer - mag dit bureau zich gewoon mee bezighouden."


RTV Oost heeft meerdere keren geprobeerd tevergeefs in contact te komen met AproPlus. Een vrouwenstem laat via het antwoordapparaat weten dat alleen contact via e-mail mogelijk is. Daar wordt niet op gereageerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Nieuws
Deel dit artikel: