Expeditie Oost

Expeditie Oost: Parcours Gildehaus Dinkelloop aangepast door hoge waterstand Dinkel

De 33e editie van de Gildehaus Dinkelloop, die morgen wordt gehouden, kent een iets ander parcours dan voorgaande jaren. Dit omdat de Twentse rivier de Dinkel uit haar oevers is getreden.
"Afgelopen maandag was ik hier nog, op de Wewwelstad en toen was er beduidend minder water buiten de oevers van de Dinkel getreden. Nu schat ik dat het fietspad waar onze lopers overheen moeten, toch wel ruim een meter onder water staat", aldus Herbert Alberink van Loopgroep De Lutte.
Fietspad 'naast' de Dinkel
Fietspad 'naast' de Dinkel © Esther Rikken

Plan B

"Maar we hebben eerder met dit bijltje gehakt, het gebeurt vaker dat de Dinkel buiten haar oevers treedt en dus hebben we een plan B. Een alternatieve route dus voor beide afstanden van de Gildehaus Dinkelloop."

Lopen achter een touwtje

De loop wordt door veel lopers uit Overijssel gebruikt als laatste lange duurloop voor de halve of hele marathon die op de rol staat voor het voorjaar. "Onze deelnemers 'moeten' achter de voorlopers blijven. We hebben twee afstanden, één route van 19 km en één route van 35 km. Beide groepen worden verdeeld in twee tempo's. De voorlopers zijn aan elkaar verbonden middels een elastiek", aldus de enthousiaste loper die overigens morgen ook zelf als voorloper zal fungeren.

Een kuierloop bij uitstek

Een mooie traditie die gelukkig in ere wordt gehouden. "De Gildehaus Dinkelloop is geen wedstrijd en er wordt dus ook volop gekuierd onderweg. En er zijn een aantal gezellige posten met een hapje en een drankje. Een mooie traditie, toch", aldus Alberink.
Molen in Gildehaus
Molen in Gildehaus © Esther Rikken

Duitsland is er klaar voor

Iets verderop in het Duitse Gildehaus zien we dat de Ostmühle er perfect bijstaat. Dus aan die kant van de grens hoeft er niet ingegrepen te worden. "Ha, ha, dat klopt maar eh de Dinkel die zo ontzettend uit haar oevers is getreden, levert ook wel weer mooie plaatjes op", aldus de troste Lutternaar.
Herbert Alberink met de voeten in de Dinkel
Herbert Alberink met de voeten in de Dinkel © Esther Rikken

Iedereen is welkom

Morgenochtend kan een ieder die zin heeft om mee te doen zich rond half negen melden bij café en zalencentrum De Vereeniging in De Lutte. Tussen 09.00 en 09.15 uur zullen de diverse groepen vertrekken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.