asbest

'Asbest op daken van huizen en kerken in Overijssel groot probleem'

Stel, je woont in een leuk huis in een leuke straat met leuke buren. Niks aan de hand toch, of wel? Ja, want de daken van al die huizen, daar ligt asbest op en het vervangen van die daken is een financiële molensteen om de nek van bewoners. En het probleem komt niet alleen voor bij woningen. Er zijn nog steeds zo'n achttien kerken in de provincie met asbestdaken. Kosten om die daken te vervangen: zo'n vijf miljoen euro.
De vijfde meet up in het kader van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel stond in het teken van woningbouw. Leo Enthoven begon zijn pitch nog met een dansje, maar hij had een serieuze boodschap voor de aanwezige politici. Hem en andere bewoners van De Grutto in Deventer hangt een financiële molensteen om hun nek. 
Leo Enthoven doet een dansje.
De daken van hun woningen zijn bedekt met asbest leien. Die moeten worden verwijderd maar dat kost wel veel geld. En dat hebben de bewoners niet. En dan is er nog de vraag wie er eigenlijk voor die kosten moet opdraaien. Een lening voor de vervanging van het asbest is volgens Enthoven geen optie. "Daar hebben we dan dertig jaar last van en ik ben al 76 jaar. Ik krijg waarschijnlijk geen lening."
Dat asbest is dus een probleem voor de bewoners, maar er speelt een belangrijk tweede probleem. De bewoners van De Grutto willen graag zonnepanelen op hun dak, maar dat kan niet vanwege die asbest leien. 
Zonnepanelen zijn geen optie voor de bewoners van De Grutto
De politici die gisteravond aanwezig waren in Cultuurhuus De Braakhekke in Bathmen reageerden wisselend op het probleem van de bewoners van de Grutto. Waar de ene politicus vooral verwees naar het Rijk, gaf de ander aan dat het probleem van huizenbezitters met asbestdaken snel door de provincie moet worden opgelost. 
SP-lijsttrekker Broekhuijs vindt dat de problemen snel moeten worden aangepakt.
Maar niet alleen huizen hebben asbestdaken. Van boerenbedrijven is dat algemeen bekend, maar niet iedereen weet dat ook veel daken van kerken bedekt zijn met asbest. En dat is een groot probleem voor die kerken, want het verwijderen van dat asbest kunnen ze niet betalen. Ton Bessembinder, voorzitter van de locatieraad van Parochie Heilig Kruis in Nieuw Heeten nam het woord.
Ook problemen voor kerken door asbest op de daken
Gedeputeerde Traag, die gisteren ook in de zaal aanwezig was als lid van D66 waarvoor ze ook op de lijst staat, wil wel kijken wat ze kan doen voor die kerken. De provincie zal volgens haar niet de portemonnee trekken. Dat is een taak van het Rijk. Voor de provincie ligt wel een taak weggelegd om Den Haag uit te leggen welke problemen er met kerkdaken spelen in Overijssel. 
Gedeputeerde Traag over asbest op daken van kerken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.