Pensioenacties

Overijssel staat vandaag in het teken van het getal '66', door landelijke pensioenacties

Overijssel staat vandaag in het teken van het getal '66', door de landelijke pensioenacties. Vanochtend staakte het NS-personeel 66 minuten lang op verschillende stations in de provincie. En op dit moment rijden colonnes van hulpdiensten over de Overijsselse wegen naar Den Haag, voor de grote protestactie op het Malieveld.
De A28 leidt namelijk via Zwolle naar het westen en dat betekent dus vertraging voor iedereen die daaroverheen moet. Maar ook in overige delen van onze provincie verzamelen de medewerkers van de hulpdiensten zich om vervolgens gezamenlijk naar het Malieveld in Den Haag te rijden.

'Werkonderbreking'

Er is van tevoren veel te doen geweest rondom de aankondiging van de acties. Want niet alleen de hulpdiensten staken vandaag, ook het NS-personeel legde het werk vanochtend in alle vroegte neer. 66 minuten lang, symbolisch voor de pensioenleeftijd van 66 jaar, waar het personeel voor strijdt. 
Henk Klaster, hoofdconducteur van de NS, wil liever niet spreken van een staking: "Wij noemen het zelf een werkonderbreking, want we willen wel dat de treinen blijven rijden. Onze collega's uit andere beroepsgroepen moeten wel op tijd in Den Haag komen vandaag, anders schieten we ons doel voorbij."

Goed doel

Wilfried Bossink, cao-woordvoerder van de politie Oost-Nederland, stond vanochtend in Borne. Daar voorzag hij zijn Twentse collega's van een briefing, alvorens die gezamenlijk naar Den Haag vertrokken. Bossink verwacht dat de hinder voor het overige verkeer door de acties niet voor wrevel zal gaan zorgen.
"Nee, dat verwacht ik niet. We zijn bezig voor een goed doel en dat is een goed pensioen voor iedereen." Toch hoopt hij wel dat er in Den Haag wordt meegekeken vandaag. "Dit is een groots signaal dat er nu echt wat moet gebeuren, met name voor de zware beroepen."

'Geen ongelukken'

Vanuit Borne wordt met twaalf tot veertien dienstwagens naar Den Haag gereden. Dat gaat met 66 kilometer per uur, opnieuw het symbolische getal voor de beoogde pensioenleeftijd. De politie overtreedt met de actie de wet niet. De minimale snelheid op autosnelwegen in Nederland bedraagt 60 kilometer per uur.
De politie is ook niet bang dat er ongelukken zullen gebeuren aan het einde van de colonne. De staart van de colonne wordt beveiligd door voertuigen van de landelijke eenheid van de politie. Automobilisten die achter de actiecolonne belanden zullen rekening moeten houden met een vertraging van ruim een half uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.