Eddy van Hijum

Eddy van Hijum (CDA) beticht PvdA Overijssel van bangmakerij

eddy van hijum
eddy van hijum © RTV Oost
'Kwalijk' en 'bangmakerij', dat vindt gedeputeerde Eddy van Hijum, lijsttrekker van CDA Overijssel van uitlatingen van PvdA-Statenlid Ben Kokkeler. Die noemt het een 'ramp voor de Overijsselse economie’ wanneer duizenden banen in Overijssel verdwijnen door robots.
Ben Kokkeler reageerde op zijn beurt weer op de voorzitter van de SER Overijssel, Harry Webers. Volgens Weber zijn in Overijssel honderden miljoenen euro's nodig om de klappen van de veranderende arbeidsmarkt voor mbo’ers op te vangen.
"De PvdA wekt en versterkt de suggestie dat in Overijssel duizenden banen zullen verdwijnen en dat jongeren zonder werk komen te zitten", schrijft Van Hijum in een mail aan lijsttrekker Annemieke Wissink van de PvdA. 

Bangmakerij

"Ik vind deze bangmakerij kwalijk', stelt van Hijum. "Natuurlijk, beroepen veranderen door technologie. Dat is nooit anders geweest, en dat weten we in Overijssel als geen ander. Denk aan de mechanisatie van de landbouw en de teloorgang van de textielindustrie"
Van Hijum vindt dat het aan het beroepsonderwijs, bedrijfsleven en de overheid is om in te spelen op deze veranderingen. "En dat is precies waar de SER het beroepsonderwijs, bedrijfsleven en overheid toe oproept", stelt Van Hijum.

Moderne technologie

Volgens Van Hijum zorgen robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie voor nieuwe (soorten) banen en lichter werk. "Overijssel heeft veel maakbedrijven die hun producten dankzij moderne technologie weer goedkoper in de regio kunnen maken, in plaats van dit in Oost-Europa of Azië te doen", aldus Van Hijum. 
Van Hijum wijst in zijn mail er op dat in de bouw en installatiebranche  nieuwe banen ontstaan door de energietransitie en klimaataanpak. "En in de zorg, welzijn, logistiek, groene sector en dienstverlening blijft behoefte bestaan aan vakmensen, zo voorspelt ook de SER-Overijssel. Het groeiend tekort aan goede vakmensen dreigt op dit moment onze economie zelfs af te remmen."

Intensiever samenwerken

Volgens Van Hijum is het van groot belang om jongeren al vanaf de basisschool vertrouwd te maken met technologie en digitalisering. "Het bedrijfsleven zal intensiever met het (V)MBO moeten samenwerken in vakscholen. En werkenden moeten zich kunnen om- of bijscholen als de robot op de werkvloer komt of hun baan verandert".
"Overijssel moet de provincie willen zijn van ‘noaberschap en nanotechnologie’; een samenleving die mensen nu en in de toekomst kansen biedt in plaats van hen angst aan te jagen", schrijft Van Hijum aan zijn collega Annemieke Wissink. Van Hijum stelt voor op basis van het SER-advies een breed ‘Overijssels Talent Akkoord’ te sluiten met het bedrijfsleven en het (V)MBO.

Doe je mee?

"Hierop zouden wij elkaar als middenpartijen, die werk en inkomen als belangrijk politiek speerpunt hebben, toch moeten kunnen vinden. Doe je mee?", richt Van Hijum zich tot Annemieke Wissink van de PvdA. Wissink reageert later vandaag. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.