nieuws

Mysterie 'Westervalman' vijftien jaar na dato nog steeds niet ontrafeld

Het is zonder twijfel een van de meest opmerkelijke cold case-onderzoeken ooit in Overijssel: het mysterie van de ‘Westervalman’. Deze zomer is het exact vijftien jaar geleden dat een wandelaar aan de rand van Enschede het levenloze lichaam van een onbekende man ontdekte. Tot op de dag van vandaag tast de politie nog altijd in het duister over de identiteit van de man, die destijds zelf uit het leven was gestapt.
door Jan Colijn
Eerder deze maand nog werd in Limburg een stille tocht gehouden van nabestaanden van vermoorde Nederlanders. Ze menen dat politie en justitie meer moeite zouden moeten doen om de 1.800 cold cases op te lossen.
Dat ze bij de politie Oost-Nederland in het onderzoek naar de 'Westervalman' alles uit de kast hebben getrokken, daar twijfelen de leden van het rechercheteam geen seconde aan.
We houden hoop dat we ooit de identiteit van de 'Westervalman' achterhalen
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff
De ‘Westervalman’ dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij in juni 2004 door een wandelaar, die zijn hond uitliet, werd gevonden in de bosjes langs de Westerval, aan de rand van Enschede. Er waren geen sporen dat er sprake zou zijn van een misdrijf. Eigenlijk was meteen al duidelijk dat de man zichzelf had opgehangen.

Verregaande staat ontbinding

Het slachtoffer had daar naar schatting drie maanden gehangen. Het stoffelijk overschot verkeerde intussen al in dusdanig verregaande staat van ontbinding dat de politie niet eens in staat was vingerafdrukken af te nemen.

Wel kon er een DNA-profiel veilig worden gesteld, waarna dit werd vergeleken met de gegevens in meerdere internationale databanken. Dat leverde niets op. De man werd in de tussentijd begraven op de Westerbegraafplaats in Enschede.
Tekst gaat verder onder foto
De 'Westervalman' is in 2013 weer opgegraven voor een gezichtsreconstructie
De 'Westervalman' is in 2013 weer opgegraven voor een gezichtsreconstructie © RTV Oost
Omdat er intussen nieuwe forensische technieken waren ontwikkeld, is het lichaam in de zomer van 2013 opgegraven voor nieuw onderzoek. Aan de hand van de schedel werd een gezichtsreconstructie gemaakt en het vermoedelijke hoofd van de 'Westervalman' geboetseerd. Dat gebeurde met dezelfde technieken zoals die ook ooit zijn gebruikt bij de reconstructie van het hoofd van het 'meisje van Nulde'. Het was overigens voor het eerst in Twente dat de politie een gezichtsreconstructie maakte.

Forensisch onderzoek

Ook werden bij dit tweede forensisch onderzoek de gebitskenmerken van de 'Westervalman' vastgelegd, is zijn kleding opnieuw bekeken, schoongemaakt en gefotografeerd. 
De foto van het gereconstrueerde hoofd is via diverse opsporingsprogramma's verspreid. Eerst in Nederland, later ook in Duitsland en Polen. Vooral ook omdat de kleding die de man droeg niet in Nederland te koop was en vermoedelijk uit Duitsland of Polen afkomstig was. Maar ook dit onderzoek leverde niets op. Sindsdien is het stil geworden rond de 'Westervalman'.

Echte naam geven

Wel stond het borstbeeld van de 'Westervalman' intussen jarenlang op het bureau van een van de Enschedese rechercheurs. Vooral hij en een naaste collega hadden zich helemaal vastgebeten in het dossier en wilden eigenlijk maar één ding: de 'Westervalman' zijn echte naam geven en zo een einde maken aan de jarenlange tergende onzekerheid van diens nabestaanden.
Alle moeite is overigens niet voor niets geweest, zo vertelt politiewoordvoerster Chantal Westerhoff. "Door alle aandacht rond deze zaak, hebben we op een gegeven moment een vermist persoon weer met zijn familie kunnen herenigen. Hij bleek zo ongeveer om de hoek in Enschede te wonen. In die zin heeft het onderzoek dus iets moois opgeleverd."

Hoop op gouden tip
Volgens zegsvrouw Westerhoff heeft de recherche de moed niet opgegeven dat het mysterie van de ‘Westervalman’ ooit nog wordt ontrafeld. “We hebben op dit moment geen aanknopingspunten meer voor nader onderzoek, maar hopen uiteraard dat mensen ons op het juiste spoor kunnen zetten. En als er redenen zijn om geen contact met de politie op te willen nemen, kan dat vanzelfsprekend ook via de speciale lijn van Meld Misdaad Anoniem.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.