hengelo

Bewoners willen dat 100 jaar oude Hengelose wijk aardgasvrij wordt

aardgas gasfornuis
aardgas gasfornuis © RTV Oost
Uit onderzoek van de Universiteit Twente, onder bewoners van de wijk de Nijverheid, blijkt dat ruim 56% het ermee eens is dat de wijk aardgasvrij wordt. De Nijverheid is één van de 27 proefwijken die door de overheid is gekozen om van het gas af te gaan.
De meeste wijkbewoners, blijkt uit het onderzoek, zijn op de hoogte van de plannen van het Rijk om in 2050 aardgasvrij te zijn, maar hebben nauwelijks een idee wat er thuis allemaal moet gebeuren. Wat het gaat kosten en/of wie het gaat betalen. 

Alternatieven

De gemeente Hengelo en woningcorporatie Welbions zetten vooral in op het warmtenet om de wijk aardgasvrij te maken. Over de optie om een hybride warmtepomp te gebruiken, wordt nog doorgerekend. Bodemwarmte is te duur en valt definitief af. De resultaten van onderzoek naar alternatieven worden deze zomer verwacht. 

Beter milieu

De meeste van de 620 mensen die de vragenlijst invulden, vinden het belangrijk om bij te dragen aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken. Ruim 56% is het eens met de stelling dat het goed is dat Nederland aardgasvrij wordt in de toekomst. 
kaartje met aardgasvrije proefwijken
kaartje met aardgasvrije proefwijken © Rijksoverheid

Proefwijk

De Nijverheid is geselecteerd als aardgasvrije proefwijk. De honderd jaar oude Hengelose wijk krijgt daarvoor 4,25 miljoen euro subsidie. 75 wijken in Nederland wilden graag in aanmerking te komen voor de regeling maar slechts 27 aanvragen zijn gehonoreerd. Hengelo is de enige Overijsselse gemeente.

Acht miljoen gebouwen

Uiteindelijk moeten 7 miljoen huizen en 1 miljoen andere gebouwen aanpassingen krijgen. Het kabinet begint met 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar. Dat aantal moet oplopen tot jaarlijks 200.000 aardgasvrij woningen. Nieuwe wijken worden bijna altijd gasvrij opgeleverd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.