Cultuur

Huulbessem, knetterbiel: Overijssel kiest tijdens 'Dialectfestival' mooiste woord in 't 'plat'

Een bruggie, de fraaie dialectbenaming voor een boterham
Een bruggie, de fraaie dialectbenaming voor een boterham © iStock
We hebben het geweten! Na de oproep bij RTV Oost voor de verkiezing van het favoriete dialectwoord kwamen er binnen twee weken tijd meer dan 500 reacties binnen. In het kader van ‘Maart Dialectmaand’ is RTV Oost op zoek naar de fraaiste woorden in het plat. De bezoekers van het Dialectfestival op zondag 31 maart in de studio van RTV Oost vellen het laatste oordeel hierover.
Het meest ingestuurde woord is onmeunig. Dat kregen we echt onmeunig vaak binnen. En dan zijn er nog die bekende typische dialectwoorden die in Overijssel gemeengoed zijn, maar in de Randstad onverbiddelijk de wenkbrauwen doen fronsen. Krang (binnenstebuiten), kats (helemaal) en mangs (soms).

Huulbessem

Onder de inzendingen een groot aantal woorden dat eigenlijk in alle delen van Overijssel wel min of meer bekend is. Na onmeunig was huulbessem (stofzuiger) het meest ingestuurde woord. Andere favoriete woorden: knetterbiel (motorzaag) en kuierdroad (telefoon).

En dan zijn er nog de woorden of uitdrukkingen die wellicht toch wat minder bekend zijn. Zoals roep’n op ‘n moos (rupsen op de boerenkool).

Minder bekend

Maar er kwamen ook favoriete dialectwoorden binnen die wellicht heel lokaal zijn. Of die in in ieder geval onder het grote publiek minder vaak worden gebruikt.

Want al minder bekend is een bunnegie (kastplank), een woord dat we binnenkregen vanuit Vroomshoop. Of wat te denken van een bruggie (een boterham)? En in Tubbergen waarschuwen ze voor grommel als er onweer dreigt. En miegemp'n blijken mieren.

Meer inzendingen welkom

Nog de hele maand kun je jouw favoriete dialectwoorden sturen. 

Dialectfestival

RTV Oost houdt zondag 31 maart het Dialectfestival, als afsluiting van 'Maart Dialectmaand'. Met onder meer een streekmarkt waar je allerlei Overijsselse producten kunt proeven en liveoptredens van dialectartiesten als Höllenboer, de cabaretiers Bert Eeftink en Paul Schabbink, Frank Droste, Edwin van Hoevelaak, Jan Riesewijk & Tweeduuster en De Heinoos.
Om 13.00 uur gaan de deuren los en het evenement duurt tot circa 17.00 uur. De toegang is gratis (vooraf kaarten reserveren is overigens niet mogelijk).
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.