nieuws

Dag na aanslag Utrecht: Verkiezingscampagne Overijssel ligt ook vanmorgen nog stil

Met nog één dag tot de verkiezingen voor de Provinciale Staten denken de meeste Overijsselse partijen nog niet aan campagne voeren. Na de aanslag in Utrecht gisteren legden bijna alle politieke partijen hun campagne stil. En ook vanmorgen lijkt daar nog geen verandering in te komen. "Het is nog steeds helemaal stil sinds gisteren", constateert politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht werd ook het slotdebat van RTV Oost afgelast. Gisteravond had het debat moeten plaatsvinden, maar de partijen, Commissaris van de Koning Andries Heidema en RTV Oost vonden het niet gepast om de campagne voort te zetten.
Tekst gaat verder onder de audio
Hoofdredacteur Henk Jan Karsten vertelde gisteren over het annuleren van het slotdebat
Hoofdredacteur Henk Jan Karsten vertelde gisteren over het annuleren van het slotdebat
Toch is er hoop dat er vanavond alsnog een debat kan plaatsvinden. In de loop van de ochtend komen de landelijke campagneteams bij elkaar om te kijken hoe de situatie is.

Wegwijs maken

"De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn aan de andere kant erg belangrijk voor Nederland", vertelt Terpstra. "Wat je natuurlijk nu ziet, vlak voor de verkiezingen, is dat mensen zich afvragen waar ze op moeten stemmen. Juist nu is het belangrijk om mensen wegwijs te maken in het politieke landschap. Vandaar de hoop op een slotdebat vanavond."
Tekst gaat verder onder de audio
Politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra over de gevolgen van de aanslag in Utrecht voor de campagne
Politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra over de gevolgen van de aanslag in Utrecht voor de campagne
Wel benadrukt Terpstra dat het een eerlijk debat moet zijn. De keuze om mee te doen aan een eventueel debat ligt bij de partijen. "Mocht er een aantal partijen zijn die niet willen meedoen, dan is een debat geen optie. We willen wel een eerlijk debat, waar iedereen aan meedoet."

Utrecht

Bij de aanslag in de tram in Utrecht kwamen gisteren drie mensen om het leven. De hele middag was er een klopjacht op de hoofdverdachte Gökmen T. (37). Hij werd in het begin van de avond in Utrecht aangehouden.
Over een motief van T. is nog niets bekend. Wel is bekend dat de verdachte een crimineel verleden heeft. Zo zat T. tot voor kort in hechtenis. Hij stond twee weken geleden voor de rechter voor drie zaken: een fietsendiefstal, een inbraak en een verkrachting.

"We zien het wel, that's life"

Verslaggever Bart Kieft peilde vanmorgen de stemming op het station in Deventer. "Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn", vertelde een man. "Het hele openbaar vervoer, waar veel mensen zijn, is een groot risico. Ik snap ook wel dat het verkiezingsdebat is afgelast."
Maar extra bang dat zoiets ook in Deventer kan gebeuren is een andere man niet. "Je staat er nooit zo bij stil, maar als het dan toch gebeurt is het toch schrikken. Zoiets kan overal gebeuren en als het dan gebeurt, dan zien we het wel. That's life."
Tekst gaat verder onder de audio


Verslaggever Bart Kieft peilde de stemming op Station Deventer

Vlaggen

Op alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen vandaag halfstok om de slachtoffers van de aanslag in Utrecht te herdenken. Zo ook op het provinciehuis in Zwolle en bij alle Overijsselse gemeentehuizen.

Meer weten over de Provinciale Statenverkiezingen? Kijk op onze verkiezingssite.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.