dalfsen

OM eist celstraf voor oplichting met zwemschool in Dalfsen

Tegen de man is vijftien maanden celstraf geëist
Tegen de man is vijftien maanden celstraf geëist © RTV Oost
Had de 37-jarige Michel V. uit Breukelen een uniek concept om kleine zwembaden zoals die in Dalfsen winstgevend te maken, of is hij een ordinaire oplichter? Voor de ouders van zo'n zevenhonderd kinderen in Dalfsen en omgeving staat het wel vast: de man is een oplichter. Vandaag kregen ze het Openbaar Ministerie aan hun zijde. Tegen de man is een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist.
De man wordt ervan verdacht dat hij grote geldbedragen wegsluisde vlak voordat de zwembaden failliet gingen.

Uniek concept
Een uniek concept, dat was het verhaal waarmee V. eind 2013 aanklopte bij de eigenaren van een zwembad in Alkmaar. Het oudere echtpaar wilde het zwembad graag verkopen en ging met hem in zee. De man zou een lesmethode hebben ontwikkeld waarmee hij veel leerlingen tegelijkertijd in het kleine bad kan lesgeven.

Het concept verkocht hij vervolgens door aan een 51-jarige Hengeloër. Kort daarna gaat het zwembad failliet.

Dalfsen
Tegelijkertijd begon Michel V. ook in Dalfsen met zwemlessen. Er werden lespakketten verkocht die bij voorkeur contant werden betaald. Net als in Alkmaar is er plots een nieuwe eigenaar. Ditmaal een doofstomme vrouw. Kort daarop vragen medewerkers van het zwembad het faillissement van de zwemschool aan. 

Geen loon

De medewerkers blijken al maanden geen loon gehad te hebben. De curator krijgt een rommeltje aan administratie en vermoedt al snel dat er zaken spelen die niet door de beugel kunnen.

En dat klopt, aldus de officier van justitie. Want vlak voor de doorverkoop van de zwemscholen is er met geld geschoven. Geld dat vervolgens uit het zicht verdwijnt.
Contante inkomsten zijn nergens terug te vinden, maar ook overboekingen via het internet zijn een grote janboel. Meerdere ouders in Alkmaar maakten bijvoorbeeld lesgeld over naar de zwemschool in Dalfsen. Daar is ruim 100.000 euro verdwenen, terwijl er in Alkmaar een kleine 30.000 euro weg is.

Piramidespel

Het lijkt erop alsof er sprake is van een soort piramidespel, aldus de officier van justitie. Het ene gat werd gedicht met het andere. De man wist dat er faillissementen aankwamen en maakte snel geld over om de leeggehaalde B.V.'s vervolgens met mooie beloftes te verkopen aan een paar naïeve mensen die niet in de gaten hadden dat ze een lege huls kochten.
Pas na de verkoop kwamen ze erachter dat er al betaald was voor de meeste zwemlessen die nog gegeven moesten worden. 

Levensvatbaar
Volgens Michel V. was zijn concept levensvatbaar. Dat hij de zwemscholen in Alkmaar en Dalfsen al snel doorverkocht, had te maken met zijn bemoeienissen rond een derde zwembad, in het Limburgse Mechelen. Daar wilde hij zijn droom van een 'totaalconcept' waar maken, een zwembad met wellness, sport en horeca.
De nieuwe eigenaresse van de zwemschool in Dalfsen was volgens de man geschikt om het bedrijf succesvol te maken. Er waren al zwemlessen tot in Zwolle verkocht en de reikwijdte had nog veel groter kunnen zijn. "Het is de eigen schuld van de kopers dat hun zwemscholen over de kop gingen", zei hij tijdens de rechtszaak.

240 uur
De 51-jarige Hengeloër die het zwembad in Alkmaar kocht, hoorde een strafeis van 240 uur. Hij wordt ervan verdachte dat hij na de overname van de zwemschool zo'n 16.000 euro achteroverdrukte. Dat geld zou hij hebben vergokt.
De ouders van de zwemschoolleerlingen in Dalfsen kregen nog meer teleurstellingen te verwerken. De man die het centrum doorzette na het faillissement en de lessen van hun kinderen overnam, kwam om het leven bij een verkeersongeluk.

De ouders verenigden zich in Oudercommité de Reddingsboei, zij proberen de ingelegde lesgelden die oplopen tot 550 euro per kind terug te halen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, veroordeelt de rechtbank de Breukelaar tot het terugbetalen van alle gedupeerden. Of hij dat aankan is de vraag. De man werkt inmiddels als ZZP'er in de telecomwereld. Hij kan zijn gezin amper onderhouden, vertelde hij.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.