Deventer

Lage IJssel geeft Deventer geheimen prijs in museum De Waag

Een zwaard uit begin van de 16e eeuw en een fiets uit de tegenwoordige tijd. Het lage water van afgelopen najaar in de IJssel heeft van de Deventer stadsarcheoloog Bart Vermeulen een opgewekt man gemaakt.
Want behalve die gestolen fiets van een collega, werd door het steeds verder wegzakkende IJsselwater een belangrijk deel van de Deventer geschiedenis blootgelegd. Materiaal dat nu terug te zien is in historisch museum De Waag in de expositie 'Deventer: Stad van de IJssel'

Ambachtelijk

Een eeuwenoud zwaard, messen, knoopjes uit botten gemaakt, keramiek. "Het is eigenlijk het verhaal van Deventer rond 1500, het verhaal van de gouden eeuw van Deventer", aldus Vermeulen. "We hebben hier echt ander afval aangetroffen dan in de oude beerputten in de stad. Veel meer materiaal dat verwijst naar de ambachtelijke productie in Deventer."
Tientallen waardevolle vondsten werden gedaan in de rivierbodem onder de kademuur, daar waar het water zich teruggetrokken had en het pontje naar De Worp afmeert. Vooral door een amateurarcheoloog die zijn vondsten aan Vermeulen en collega's gaf. "Door de lage waterstand lag al dat materiaal voor het oprapen. Er hoefde niet gegraven te worden."

Gevaarlijk

Inmiddels is het water in de IJssel weer flink gestegen. De vondsten van afgelopen najaar worden nu pas naar buiten gebracht. Vermeulen: "Dat hebben we gedaan om te voorkomen dat iedereen gaat zoeken en er waardevol materiaal verdwijnt. En ik wilde ook niet op m'n geweten hebben dat bijvoorbeeld een vader met z'n kids zou gaan zoeken. Door de passerende scheepvaart met golfslag was dat veel te gevaarlijk geweest."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.