nieuws

Kopstuk Twentse drugsbende praat met politie

Simo D. staat volgens justitie aan het hoofd van de Goliath-bende
Simo D. staat volgens justitie aan het hoofd van de Goliath-bende © RTV Oost
Hij zou verschillende moordopdrachten in Twente hebben laten uitvoeren, omdat hij was verlinkt aan de politie: Simo D, het vermeende kopstuk van de zogenoemde Goliath-bende in Twente. Maar hij heeft zelf ook gepraat met de politie, blijkt uit Duitse justitiële documenten waar RTV Oost de hand op heeft weten te leggen.
Zo heeft hij in 2016 tegen de Duitse politie verteld dat Almeloër Zakaria een minstens net zo grote rol vervulde in zijn drugsbende, die vooral handelde via het 'dark web'. Een onderdeel van het web dat niet rechtstreeks toegankelijk is.

Huis in Gronau

Die Zakaria zou een huis geregeld hebben aan de Dreiländereck in Gronau, zegt Simo tegen de Duitse justitie. De woning werd gehuurd voor het verpakken en verzenden van drugs. Om die werkzaamheden uit te voeren zou Zakaria verschillende medewerkers hebben gerekruteerd.
De verklaring van Simo kon deels worden bevestigd door de Duitse politie, omdat er op handschoenen, die in het Gronause huis zijn gevonden, dna van Zakaria zat. In de drugsbende zou Zakaria volgens Simo een leidende rol hebben gespeeld, die recht zou geven op 20 procent van de winst. Maandelijks was dat 5.000 tot 10.000 euro.
Op het moment dat Simo dit aan de Duitse politie vertelde, had Zakaria nog geen verklaring afgelegd. "Simo heeft zo zijn eigen rol in de schoenen van Zakaria geschoven", zeggen bronnen tegen RTV Oost.

Simo en Zakaria in de cel

Zowel Zakaria als Simo zitten momenteel vast. Zakaria werd opgepakt, omdat hij in een verdachte Mercedes reed. De auto was eerder gezien door getuigen in Gronau, terwijl de inzittenden een enorme lading aan postpakketten in de brievenbus deponeerden. De twee hadden daarbij handschoenen aan.
Achteraf blijken dat Simo D. en een rechterhand van hem te zijn geweest. Ze zijn later herkend door de getuigen.
Het bleek om ruim zestig enveloppen te gaan, gevuld met drugs. Ze werden bij de brievenbus al deels geopend door de postbode. Die deed er melding van bij de politie.

Brandstichtingen in Almelo

Simo kwam bij de politie in beeld, omdat Zakaria had verteld dat hij de Mercedes van Simo had geleend. Sindsdien vertrouwen de twee elkaar niet meer. Simo is zelfs zo boos op Zakaria, dat hij opdracht heeft gegeven om het huis van Zakaria's moeder in Almelo in brand te zetten.
Zogenoemde 'hitmen' van de drugsbende voeren de opdracht in juni 2017 uit. Echter, ze steken het verkeerde huis in brand. Een 60-jarige bewoonster ontsnapt ternauwernood aan de dood.
De hitmen proberen het volgens justitie later nogmaals. In november 2017 wordt het huis van Zakaria's moeder aan de Palestrinastraat in brand gestoken. De moeder is op dat moment thuis. Ze ligt te slapen, want het is middenin de nacht. Ook zij ontsnapt aan de dood.

Langdurige celstraffen

Gisteren moesten drie jonge mannen zich voor de brandstichtingen verantwoorden. Tegen hen zijn celstraffen geëist van acht tot zestien jaar. Volgens justitie waren het regelrechte moordpogingen.
Eén van die drie mannen heeft meer liquidatiepogingen op zijn geweten, zegt justitie. De 24-jarige man, Wolfje genoemd, is bij het Openbaar Ministerie ook in beeld voor beschietingen van vier panden en een moordaanslag in Gronau.

Verkeerde doelwitten

Zijn broer wordt verdacht van een moordaanslag in Enschede en het in brand steken van een kapper. Al deze aanslagen zijn volgens justitie gepleegd in opdracht van Simo D.
Niet alleen bij de brandstichtingen in Almelo is er sprake van een vergissing. Ook de in brand gestoken kapper, blijkt helemaal niet het juiste doelwit te zijn geweest. Een andere Turkse man had het slachtoffer moeten zijn. Volgens bronnen had die Turkse man seks gehad met de vrouw van Simo D. Het vermeende kopstuk zat op dat moment al achter de tralies.

Communiceren vanuit de cel

Het OM zegt zeker te weten dat Simo in die gevangenis gebruik maakt van verschillende telefoons en telefoonnummers. Hij communiceert via de berichtenapps Messenger, Telegram en Whatsapp.
Bij die communicatiediensten staat hij bekend onder verschillende aliassen. De ene keer heet hij Simo, de andere keer weer GF (Godfather), Mr. Sosa, of Souzasouza.
Simo D. komt in Nederland pas voor de rechter als hij zijn straf in Duitsland heeft uitgezeten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.