nieuws

Hoge Raad: straf voor Giethoornse aardbeienteler is terecht

De aardbeienteler heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel
De aardbeienteler heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel © Image Source
De veroordeling van een Giethoornse aardbeienteler voor mensenhandel door uitbuiting van, voornamelijke, Slowaakse seizoenswerknemers is definitief. Tegen de man is een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur uitgesproken. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vond bewezen dat de verdachte de werknemers gedurende het plukseizoen in 2010 heeft uitgebuit. Hij wierf de werknemers in Slowakije, terwijl ze in een zwakke economische positie verkeerden, de Nederlandse en Engelse taal onvoldoende machtig waren en niet op de hoogte waren van de Nederlandse wet- en regelgeving en hun rechten en plichten.

Hoge kosten voor onderdak

Eenmaal in Nederland kregen de arbeiders slechte huisvesting en sanitaire voorzieningen. Daarvoor zijn veel te hoge kosten in rekening gebracht. De werknemers kregen veel minder betaald dan het minimumloon en ook dan was afgesproken. Daarnaast kregen ze bij ziekte niet betaald.
Door zijn handelen heeft de verdachte aanzienlijk financieel voordeel behaald. Het hof heeft overwogen dat de verdachte de grenzen van alleen maar slecht werkgeverschap overduidelijk heeft overschreden.

Vervalste loonstroken

Bovendien vond het hof bewezen dat verdachte zich gedurende een aantal jaar schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift door urenlijsten en loonstroken te vervalsen. Het gerechtshof veroordeelde de verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur.

In cassatie

In cassatie is onder meer geklaagd over het oordeel van het hof dat sprake is van uitbuiting en dat het hof dit niet genoeg heeft onderbouwd.
De Hoge Raad oordeelt dat de cassatiemiddelen niet slagen en laat de veroordeling in stand.
In zijn arrest geeft de Hoge Raad aan dat de vraag of van uitbuiting sprake is, beoordeeld moet worden aan de hand van onder andere de aard en de duur van de werkzaamheden, de beperkingen die dat voor de betrokkene meebrengt en het economisch voordeel dat daarmee door de verdachte wordt behaald.
De Hoge Raad vindt dat het hof in dit geval heeft kunnen oordelen dat sprake is van uitbuiting en daarmee van mensenhandel.
Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.