Kop van Overijssel

Herinrichting Bolwerk Kampen kan beginnen: kosten 3,5 miljoen euro

Kampen kan beginnen met de herinrichting van het gebied Schans-Buitenwacht, het voormalige Bolwerk Kampen. De gemeente heeft samen met omwonenden, ondernemers en De Vrienden van Bolwerk Buitenwacht een akkoord bereikt over de uitvoering van het plan. Daar wordt 3,5 miljoen euro voor uitgetrokken.
Op de locatie van De Schans, het middeleeuwse verdedigingswerk dat ooit de entree van de brug naar Kampen beschermde, komen driehonderd parkeerplaatsen, een semi-ondergrondse fietsenstalling met ruimte voor 1.400 fietsen en een grote groenstrook waar omwonenden en kinderen kunnen recreëren en spelen.

Contouren Schans straks zichtbaar

Bij de aanpak van het gebied zullen de contouren van het oude verdedigingswerk deels zichtbaar gemaakt worden. Zo komt de fietsenstalling in één van de vier bastions. "Dankzij archeologisch onderzoek hebben we kunnen vaststellen hoe het verdedigingswerk er vroeger uitzag. In het nieuwe ontwerp zullen twee van de vier bastions weer zichtbaar gemaakt worden", aldus wethouder Albert Holtland.
"De naam van het gebied, dat in Kampen bekend staat als bolwerk, hebben we veranderd omdat het geen bolwerk maar een schans is die in het verre verleden de vrije toegang tot de stad belemmerde", zegt Holtland. "Daarom praten we vanaf nu over het project Schans-Buitenwacht."
Voor de uitvoering van het plan, waarbij de hele omgeving aan de achterkant van het oude station in Kampen wordt opgeknapt, is in totaal drie en een half miljoen euro beschikbaar. 

Waterhuishouding gebied moet beter

"Een van de belangrijkste zaken die we naast de herinrichting van het gebied ook gaan oplossen, is de waterhuishouding in het hele gebied. Daarvoor is extra subsidie aangevraagd in het kader van het programma IJssel-Vechtdelta. Omdat het gebied laag ligt hebben omwonenden overlast van water in- en rond de huizen.
We hebben onderzocht hoe we die problemen kunnen aanpakken. Het gaat daarbij onder meer om de aanpassing van de riolering, het creëren van extra waterbergingscapaciteit, en waterdoorlatende maatregelen op verharde parkeer- en weggedeeltes. We willen op korte termijn beginnen met de aanpak van de problemen", aldus Holtland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.