Zwolle

Wat voor plaatje staat er op de stembussen in Zwolle?

Iedereen die vandaag gaat stemmen in Zwolle zal op één van de stembussen een afbeelding zien van een potlood die een rondje inkleurt. Maar wat is dat voor een afbeelding?
De stembussen, zeg maar de grijze kliko's waar je de stemformulieren in kan deponeren, zijn in 2009 gemaakt. In dat jaar werden de stemcomputers afgeschaft omdat deze niet veilig bleken te zijn. Het stemgeheim zou voor de kiezers onvoldoende gewaarborgd zijn. Er werd  weer ouderwets met een rood potlood een rondje ingekleurd op een groot stuk papier.

Leuk plaatje

Er moesten dus weer stembussen komen, terwijl deze al waren afgeschaft. De fabrikant van deze bussen vond het waarschijnlijk leuk om daar een afbeelding op te plaatsen en heeft deze afbeelding waarschijnlijk gevonden op het internet. Dat vertelt Gerard Reijgersberg, ambtenaar op de afdeling burgerzaken van de gemeente Zwolle. Hij is al dertig jaar in dienst bij de gemeente. De afgelopen twintig jaar was hij nauw betrokken bij het organiseren van verkiezingen in de stad Zwolle.

Oud logo

Reijgersberg herkent overduidelijk het oude logo van het ministerie van Economische Zaken. Daarin zijn een E en een Z verwerkt. Dat ziet eruit als een krabbel die je met een pen of potlood zet. Of de fabrikant van de containers destijds heeft geweten dat het een logo van dat ministerie betrof weet hij niet. Dit ministerie is in elk geval nooit betrokken geweest bij verkiezingen. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In elk geval heeft er nog nooit iemand zich druk om gemaakt. En het staat wel leuk op de stembussen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.