Regio Hengelo

Wordt Anieke Kranenburg (25) uit Delden de jongste waterschapsbestuurder ooit?

Het is een spannende dag voor de 25-jarige Anieke Kranenbrug uit Delden. Als het kandidaat-bestuurslid voor de partij Water Natuurlijk bij waterschap Vechtstromen vandaag genoeg stemmen krijgt, zal ze het jongste bestuurslid uit de geschiedenis van het waterschap Vechtstromen worden.
Je zou het door de landelijke en regionale debatten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen bijna vergeten, maar vandaag kan er ook gestemd worden voor de waterschapsverkiezingen.
De partij van Kranenburg, Water Natuurlijk bij waterschap Vechtstromen, staat er goed voor. "We hebben nu vijf zetels en landelijk zijn we de grootste partij", vertelt de jonge Deldense. "We worden veel gesteund en we hebben het in de peilingen goed gedaan."

Opvallende verschijning

Dat betekent dat het erg aannemelijk is dat Kranenburg, derde op de lijst, na vandaag in het waterschapsbestuur plaatsneemt. Hoe vinden haar collega's, vooral oudere heren, dat?
Kranenburg lacht: "Ik ben inderdaad een opvallende verschijning en daar moesten ze wel aan wennen. Maar inmiddels zijn ze wel een beetje gewend aan het idee dat ik zal plaatsnemen in het bestuur, geloof ik."

Generatie

'Wat moet zo'n jonge meid nou bij het waterschap?' is een vraag die haar vaak gesteld is. "De waterschappen gaan over belangrijke zaken zoals hoe het reilt en zeilt wat het waterschapsbeheer betreft", legt ze desgevraagd nog maar eens uit.
"Ook hebben ze veel te doen met klimaatverandering.  Ik vind het belangrijk dat mijn generatie daar een stem in heeft."

'Van tv'

De media-aandacht van de afgelopen tijd heeft haar in ieder geval geen windeieren gelegd. "Ik werd laatst op de markt in Hengelo voor het eerst herkend", vertelt ze glunderend.
"Een echtpaar kwam naar mij toe en zei: 'Hé, jij bent die van tv!' Ze vertelden dat ze op mij gingen stemmen en dat ik ze 'daar maar eens goed wakker moest schudden'."

Maandag

Morgen wordt duidelijk hoe Overijsselaars vandaag gestemd hebben en hoeveel stemmen, en dus zetels, naar Waterschap Natuurlijk gaan.
Aanstaande maandag wordt bekend wie er op die stoelen mogen gaan plaatsnemen. Dan is ook duidelijk of Kranenburg inderdaad de jongste waterschapsbestuurder ooit wordt. "Ik heb er heel veel zin in!"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.