nieuws

Justitie eist levenslang tegen tattookillers voor moord op Onno Kuut

Voor de moord op Enschedeër Onno Kuut is tegen de vier zogenoemde tattookillers een levenslange gevangenisstraf geëist. Onno's levenloze lichaam werd tien jaar geleden gevonden in een ondiepe grafkuil in de duinen bij Hoek van Holland. Zijn hals was doorgesneden en zijn lichaam zwaar toegetakeld.
Volgens het OM is er genoeg bewijs tegen de tattookillers. Zo kan justitie een reconstructie van de moord maken aan de hand van Track & Trace-gegevens van huurauto's en telefoongegevens van de tattookillers. Ook zouden ze aan getuigen hebben toegegeven dat ze Onno hadden gedood. Justitie zegt dat alles wijst op een interne afrekening, wat het aantal verdachten beperkt.

Motieven

Er zijn meerdere motieven, volgens het OM: 
- Onno zou 50.000 euro gepikt hebben van één van de tattookillers.
- Onno was een risicovolle getuige van een criminele afrekening in Leiderdorp.
- De tattookillers hebben bij die afrekening 'per ongeluk' de broer van Satudarah-kopstuk doodgeschoten en Onno vermoord als vergelding.
- Onno wilde z'n toenmalige vriend Michel B. uit Enschede laten liquideren, die Michel B. heeft vervolgens de moordopdracht omgedraaid.

Groep

De tattookillers zijn volgens justitie een moordeskader, te herkennen aan eenzelfde tatoeage die ze op hun rug dragen. De tattoo betekent 'wees daadkrachtig'. Ook slachtoffer Onno had zo'n tatoeage op zijn rug. Er wordt dan ook aangenomen dat hij lid was van de groep. Naast dezelfde tatoeage, zat hij ook in een gesloten telefooncircuit met de andere verdachten.
Onno is waarschijnlijk gedood met zijn eigen mes, zegt het OM. Eerst werd hij in z'n wang gesneden en later in zijn hals gestoken, die werd later doorgesneden. Dat gebeurde waarschijnlijk in een huis waar één van de tattookillers vaak verbleef in Leerdam. 

Verdediging

Maar in dat huis is geen enkel spoor gevonden dat kan duiden op een moord. Volgens het OM is het zorgvuldig en professioneel gereinigd met caustic soda. "Zelfs de leidingen waren er door aangetast."
De verdediging van de tattookillers gaat hier op inspelen. Zo zegt advocaat Sander Janssen nu al. "Er zijn geen sporen gevonden op de zogenaamde moordlocatie, er is geen moordwapen gevonden en wie zegt dat mijn cliënt in die gehuurde auto's heeft gezeten? Mijn cliënt ontkent dan ook betrokken te zijn bij deze moord. We zijn geschrokken van de strafeis." De advocaten krijgen volgende maand het woord.

Michel B.

Opvallend is dat het OM nog twee verdachten heeft voor de moord op Kuut, waaronder Satudarah-oprichter Michel B. uit Enschede. Maar justitie heeft geen concreet bewijs om hem te vervolgen. "Hij heeft wel een motief", zegt de officier van justitie. "Onno zou meerdere malen geld van z'n oude kameraad Michel hebben gestolen. Het gaat om meer dan drie ton."
Ook hebben meerdere getuigen verklaard dat Michel B. bij de moord betrokken was als waarschijnlijke opdrachtgever.
Volgende maand komen de pleidooien van de advocaten van de tattookillers. Wanneer de uitspraak is, is nog onbekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.