Enschede

Raad van State verhindert tijdelijk de bouw van de omstreden moskee in Enschede

Ontwerp van de nieuwe moskee in Enschede
Ontwerp van de nieuwe moskee in Enschede © RTV Oost
De bouw van de omstreden moskee aan de Kuipersdijk in Enschede kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State haalde vandaag het bestemmingsplan voor de nieuwe moskee onderuit. Dat gebeurde nadat de Raad de uitspraak tot twee keer toe had uitgesteld.
Volgens de Raad heeft de gemeente niet duidelijk gemaakt hoeveel extra verkeer de moskee zal veroorzaken. In het grote moskeecomplex worden veel mensen verwacht, omdat er ook ruimte wordt gecreëerd voor conferenties, detailhandel en horeca.
Daarnaast is ook niet duidelijk wat de milieugevolgen zijn, omdat de verkeerscijfers voor de moskee niet duidelijk zijn. De gemeente Enschede moet daarom binnen twintig weken aanvullend verkeersonderzoek doen. Ze moet dan kunnen aantonen dat de wegen rond de moskee de grotere verkeersdrukte aankunnen.

Verkeersdrukte door komst bouwmarkt

Bouwmarkt Praxis, supermarkt Nettorama en een buurtbewoonster wezen de Raad op toekomstige verkeersproblemen rond de moskee. Praxis wees daarbij ook op de toename van verkeer die zal ontstaan als bouwmarkt Hornbach een plek aan de Kuipersdijk krijgt.
Voor de nieuwe bouwmarkt is intussen ook een bestemmingsplan vastgesteld. In de ogen van Praxis zal de vestiging van Hornbach samen met de moskee voor verkeerschaos gaan zorgen.

Uitstel

De Raad heeft de uitspraak over de bouw van de moskee aan de Kuipersdijk twee keer uitgesteld. In november gebeurde dat voor het eerst, omdat de Raad de uitkomsten wilde afwachten van een onafhankelijk verkeersonderzoek.
Dat onderzoek zou oorspronkelijk eind januari klaar zijn. Wat de reden van het tweede uitstel vorige maand was, is niet bekendgemaakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.