Losser

Eddy Oude Voshaar bundelt wandelroutes Noordoost-Twente: "Mooiste plekje ter wereld"

Hij is onbezoldigd ambassadeur voor zijn geliefde geboortestreek. Eddy Oude Voshaar uit Losser laat geen gelegenheid onbenut om Noordoost-Twente in de schijnwerpers te plaatsen, met het veelbejubelde Lutterzand als voornaamste exponent. Vandaag presenteert schrijver, fotograaf, natuurliefhebber en wandelfanaat Oude Voshaar zijn nieuwste boek, waarin hij de lezer meeneemt naar ‘het mooiste plekje ter aarde’.
De naam van het boek laat dan ook aan verbeelding niets te wensen over: ‘Wandelen met Eddy, op de mooiste plek ter wereld en dat is Noordoost-Twente’.

Hart verpand

Oude Voshaar heeft zijn hart verpand aan dit deel van 'Tukkerland'. In zijn dialectcolumns besteedt hij volop aandacht aan het voor deze regio vaak zo markante cultuurhistorisch erfgoed.
Wandelen is vooral een belevenis
Eddy Oude Voshaar, onbezoldigd ambassadeur voor Noord-Oost Twente

Geboren in 1952 in een boerderijtje vlakbij kasteel Singraven aan de rand van Denekamp kreeg hij de liefde voor de streek met de paplepel ingegoten. "Bossen, houtwallen, de Dinkel die door het gebied meandert, het glooiende landschap, de vennetjes."

Hellehonden

Een deel van Twente dat zo z'n eigen in het oog springende verhalen heeft. Zoals De Lutte met z'n Hellehonden. "Deze streek heeft iets mysterieus."
"We liggen aan de grens met Duitsland en er is hier vroeger dan ook veel gesmokkeld. Vlak over de grens is het overigens ook erg mooi. Neem het Gildehauser Venn, een prachtig veengebied."

Oog voor natuur

Zijn passie voor wandelen ontstond eigenlijk gaandeweg. "Vroeger deed ik veel aan hardlopen. Raakte verslaafd en heb marathons gelopen."
"Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer oog voor de natuur. Ontdekte hoe mooi deze streek is. Soms ging ik na het trainen nog eens terug om de natuur in me op te kunnen nemen. Op een gegeven moment ging ik meer wandelen dan hardlopen."

Eigen ervaringen

In het boek staan foto’s van Eddy Oude Voshaar zelf, de andere foto's zijn van de hand van Brenda Klein Breukink.
Overigens is het boek volgens de Lossenaar meer dan een bundeling routes. "Ik beschrijf ook mijn eigen ervaringen. Wandelen is namelijk vooral een belevenis."

Zelfbedachte routes

"Zo beschrijf ik de ontmoetingen met mensen die ik onderweg ben tegengekomen. Soms hebben ze iets bijzonders te vertellen, of iets hilarisch. Het zijn bovendien geen bestaande routes, maar het zijn allemaal wandelingen die ik zelf heb bedacht."

Het boek wordt vanmiddag gelanceerd in Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte. Overigens niet geheel toevallig op woensdag 20 maart. "Dat is immers de eerste dag van de lente." Het boek wordt in beperkte oplage uitgebracht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.