nieuws

Tientallen stempassen niet bezorgd in Enschede, "maar binnen de foutmarge"

Tientallen inwoners van Enschede konden vandaag niet stemmen, omdat ze geen stempas hebben gekregen. Er is bij de bezorging van de stempassen iets fout gegaan en dat kon vandaag niet meer worden hersteld. De gemeente vindt het spijtig, maar benadrukt dat het 'binnen de foutmarge' valt.
Gisteren werd al bekend dat in de wijk Oikos zo'n driehonderd stemgerechtigden geen stempas hadden ontvangen. Dat probleem heeft de gemeente snel kunnen oplossen. Maar vanmorgen bleek dat nog zeker enkele tientallen inwoners geen nieuwe pas hebben gekregen.
Die bewoners hadden tot gistermiddag twaalf uur de tijd om via de gemeente alsnog een nieuwe stempas aan te vragen. Na dat tijdstip was het ook voor de gemeente niet meer mogelijk om de inwoners te voorzien. Bij RTV Oost hebben zich in ieder geval twintig mensen gemeld die nu niet kunnen stemmen.

Verbolgen

Astrid Smits uit Enschede is een van hen. Zij belde rond twee uur gistermiddag en kreeg bij de gemeente te horen dat het haar eigen schuld was dat ze nu niet meer zou kunnen worden geholpen. Astrid is er verbolgen over. "We hebben stemrecht in Nederland en ik vind dat erg belangrijk. Ik vind het dus wel jammer dat dat nu niet meer kan."

Verkeerde stempas

Elders in Enschede zijn stempassen verkeerd bezorgd. Zo kregen sommige inwoners van de Walkottelanden de stempas van de buren. Weer anderen kregen er helemaal geen en ook zij kunnen vandaag niet de politieke voorkeur aankruisen.
"We hebben via de Whatsapp in de buurt rondgevraagd, maar niemand heeft onze passen gezien. De gemeente kan ons niet meer helpen dus voor het eerst in mijn leven ga ik geen stem uitbrengen. Dat vind ik erg jammer", verklaart Esther Hageraats, ook uit Enschede.

'Binnen de foutmarge'

Woordvoerder Derk Jan Eshuis van de gemeente legt uit dat Enschede dit jaar 129.000 stempassen heeft verzonden. "Op een dergelijk aantal is het niet vreemd dat er met sommige passen iets mis gaat. Hoewel we het erg spijtig vinden voor de inwoners die nu niet kunnen stemmen, de foutmarge valt binnen de grenzen die in de Kieswet gesteld zijn."
Eshuis: "Toch vinden we het natuurlijk vervelend dat dit gebeuren kon. Het is nu ook niet meer na te gaan waar het misging. We hopen voor de toekomst dat dit niet weer zal voorkomen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.