nieuws

Universiteit Twente wordt rookvrij; per maart 2020 gaat de sigaret in de ban

Op het campusterrein van de Universiteit Twente mag vanaf 30 maart 2020 niet meer gerookt worden. Bestaande rookvoorzieningen, zoals rookabri’s en doofpotten, worden verwijderd.
De universiteit wil met het besluit het Nationaal preventieakkoord ondersteunen. Met dat akkoord wil de regering bereiken dat kinderen en jong-volwassenen rookvrij opgroeien en niet meer worden verleid om te beginnen met roken. 
Daarnaast past het besluit bij de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet, die roken per 1 januari 2020 niet meer toestaat op terreinen van onderwijsinstellingen. Deze wet wordt per 1 augustus 2020 ook daadwerkelijk gehandhaafd.

Handhaving

Het verbod geldt niet voor de woonvoorzieningen. Wat de handhaving betreft, gaat de universiteit ervan uit dat de gedragscode en huisregels 'voldoende handvatten biedt voor studenten en medewerkers om elkaar op respectvolle manier aan te spreken op ongewenst gedrag'.   

Op tijd beginnen

Om de overgang naar een rookvrije campus zo goed mogelijk te laten verlopen, wil de UT op tijd beginnen met het informeren van haar studenten en medewerkers. Aan hen wordt hulp- en begeleidingsprogramma’s aangeboden om voor het stoppen met roken.

Instemming

De eerste reacties zijn volgens de UT positief. Wel moet de Universiteitsraad formeel instemmen met het rookverbod. Op 24 april wordt hier een besluit over genomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.