PVV

CDA Overijssel heeft geen behoefte aan 'de marionetten van Wilders'

Debat in de Deventer Schouwburg
Debat in de Deventer Schouwburg © RTV Oost
Het CDA in Overijssel ziet niks in een samenwerking met de PVV, de komende statenperiode. In ferme bewoordingen nam CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum op voorhand afstand van de optie om samen te werken met de partij van lijsttrekker Erik Veltmeijer.  Die had kort daar voor nog  aangegeven een samenwerking met CDA best te willen overwegen. Maar Van Hijum wilde niets weten van 'de marionetten van Wilders.'
Daarmee leek Van Hijum gisteravond al de PVV te veroordelen tot nog vier jaar coalitie, hoewel de uitslag van de verkiezingen nog lang niet bekend is en de kans groot is dat de huidige coalitie in het provinciehuis van Overijssel klappen gaat krijgen. Toch durfde Van Hijum het aan op voorhand al één partij nadrukkelijk buiten te sluiten. 
CDA en PVV over mogelijkheid tot samenwerking in coalitie.

Vijf partijen

Annemieke Wissink van de PvdA voorspelde begin deze maand dat een coalitie in Provinciale Staten volgens haar uit vijf partijen zal moeten bestaan om een meerderheid te halen. Wissink stelde dat in de wandelgangen al een tijdje vooruitgelopen wordt op de coalitievorming. "Natuurlijk wordt er gesnuffeld en geflirt, vergelijk het met een verkering", zei ze daarover in het programma Groot Onderhoud op Radio Oost. 
Of er ook partijen zijn die verkering willen met de PVV is de vraag . Debatleider Daniël Godinho Veiga vroeg aan Veltmeijer of er kansen zijn op samenwerking tussen PVV en CDA zag Veltmeijer wel mogelijkheden. "Als de heer Van Hijum niet zomaar blindelings akkoord gaat met 7,5 miljoen voor Lithium Works en dat soort dossiers, dan willen wij best samenwerken."
De toenadering kon op weinig sympathie rekenen van Eddy van Hijum. "Ik vind de PVV in de Staten een club marionetten van Wilders en daar heb ik niet zo heel veel behoefte aan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.