Toren en kerk in Kampen zakken nu samen

Het verzakken van de Boventoren in Kampen is verholpen. Aannemer Hanzebouw heeft daarvoor een speciale fundering aangebracht. Door het verzakken kwam de toren steeds verder van de kerk te staan. Op sommige plekken ontstonden grote scheuren van zeker vijftien centimeter.

De toren zakt nog steeds een heel klein beetje. Maar dat gebeurt ook met de kerk. Door de speciale fundering zakken de kerk en toren tegelijk, waardoor de toren niet meer scheef gaat staan en er geen scheuren kunnen vormen.

Tufsteen

Een andere grote klus is de restauratie van de buitenste laag van de toren. Die bestaat voor een groot deel uit tufsteen, een natuurproduct dat bestaat uit een soort lavasteen. Sommige stukken steen zitten er bijna 400 jaar en zijn er slecht aan toe. Deze stenen worden weggehaald en er wordt nieuwe tufsteen aangebracht.

De kleur van de toren zal daardoor tijdelijk veranderen. De nieuwe tufstenen zijn geel. Deze zullen later door weersinvloeden grijs gaan kleuren. Dan krijgt de toren ook weer zijn originele kleur terug.

Kogelgaten

De wijzerplaten van de toren zijn naar een klokkenmaker gebracht. Het zijn drie koperen platen van drie bij drie meter. In de platen zitten kogelgaten die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn gekomen. Deze gaten blijven erin zitten. Het zijn sporen van de Tweede Wereldoorlog. De gemeenten Kampen noemt dat een litteken van het verleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: