Adriaan Straathof

'Boer moet vergunning verliezen als zijn stal afbrandt'

Pak de vergunning van een veehouder af als zijn stal is afgebrand en stel bovendien een zwarte lijst van mensen met een beroepsverbod in het buitenland op. Die oproep doet milieu-adviseur Marcel Middelkamp uit Almelo. Als zijn voorstellen eerder opgepakt zouden zijn, kon de komst van varkensbaron Adriaan Straathof naar Mariënheem mogelijk voorkomen worden, stelt Middelkamp.
Exact een week nadat de Raad van State had bepaald dat Adriaan Straathof in Mariënheem aan de slag mag, nam Middelkamp een kijkje in de stallen aan de Nijverdalseweg. Wat hem opviel? "Overal ligt een dikke laag stof en op veel plekken hangen elektrakabels los", zegt Straathof. Volgens hem is de stal in de huidige staat niet brandveilig.
Het bedrijf in Mariënheem waar Straathof zich mag vestigen
Het bedrijf in Mariënheem waar Straathof zich mag vestigen © RTV Oost / Ties van der Heide
In 2017 ging een stal van Straathof in het Gelderse Erichem in vlammen op. 

'Stof leidt tot brand'

"Stof leidt over het algemeen tot brand", stelt Middelkamp. Volgens hem moet de regelgeving zo snel mogelijk worden aangepast. Een boer met een stalbrand, moet automatisch zijn vergunning verliezen.
"Er is nu geen enkele drive om een stal schoon te houden: een stal verbrandt, verzekeringspenningen worden uitgekeerd en er wordt weer een nieuwe stal gebouwd. En dan begint het weer van voor af aan."
Milieu-adviseur Marcel Middelkamp
Milieu-adviseur Marcel Middelkamp © RTV Oost / Ties van der Heide

'Kijken of we de wet kunnen veranderen'

De SP in de Tweede Kamer ziet wel wat in het plan van Middelkamp. "Ik vind het een interessante suggestie", verklaart Kamerlid Frank Futselaar. "Dan kun je na een brand bijvoorbeeld ook kijken of een staleigenaar nalatig is geweest. Ik wil gaan kijken of we de wet op dat gebied kunnen veranderen."
Een andere wens van milieu-adviseur Middelkamp is om mensen met een beroepsverbod in het buitenland, ook in Nederland niet aan de slag te laten gaan. In die wens vindt hij het SP-Kamerlid aan zijn kant. 

'Zwarte lijst van mensen met beroepsverbod'
Al in 2017 werd in de Tweede Kamer een motie van Frank Futselaar aangenomen om een zwarte lijst op te stellen van mensen met een beroepsverbod in het buitenland. 

"Het is natuurlijk best raar als je in het ene land een beroepsverbod hebt, dat je vervolgens in een ander land aan de slag kunt", stelt Futselaar. 
Tweedekamerlid Frank Futselaar (SP)
Tweedekamerlid Frank Futselaar (SP) © RTV Oost / Ties van der Heide
Hoewel de motie inmiddels anderhalf jaar geleden aangenomen werd, is er van de lijst nog niet veel terecht gekomen. Volgens Futselaar valt dat te wijten aan de snelheid waarmee Europese besluiten tot stand komen. "Je moet het immers met 27 landen andere landen eens worden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.