nieuws

94 procent van de stemmen geteld: FvD grote winnaar, CDA blijft grootste partij

Stemmen verkiezingen rood potlood
Stemmen verkiezingen rood potlood © RTV Oost
Forum van Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Staten verkiezingen in Overijssel. Met bijna 94 procent van de stemmen geteld, komt de partij vanuit het niets met zes zetels in de Staten. CDA verliest twee zetels maar blijft met negen zetels wel de grootste partij van Overijssel. GroenLinks wint twee zetels in Overijssel op basis van de nu getelde stemmen.
De VVD lijdt landelijk verlies, maar in Overijssel lijkt de partij net als vier jaar geleden op zes zetels uit te komen nu bijna 94 procent van de stemmen is geteld. ChristenUnie blijft ook gelijk op vier zetels. 
D66, de vierde coalitiepartij lijdt een gevoelige nederlaag. De partij staat op twee zetels verlies. Net zoveel als coalitiepartij CDA, maar die blijft tenminste het grootste van Overijssel.
De huidige coalitie heeft geen meerderheid meer in Provinciale Staten. In totaal staat de coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 nu op op 22 van de 47 zetels. Er is dus een vijfde partij nodig om een meerderheid te krijgen. 
Ook de PVV lijdt een gevoelig nederlaag. De partij had vijf zetels in de Staten maar verliest op basis van de stemmen die nu geteld zijn twee zetels en komt uit op drie. 
De SP verliest twee zetels en komt uit op drie. Ook de PvdA verliest al blijft het verlies beperkt tot één zetel. 
SGP (2), 50PLUS (1)  en Partij voor de Dieren (1) blijven gelijk op basis van de nu getelde stemmen. 
Het lijkt er op dat DENK geen zetels heeft gehaald. 
Klik twee keer op je gemeente om het resultaat te zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.