ps2019

GroenLinks wil na winst meeregeren in provincie

Fractievoorzitter Manouska Molema van GroenLinks
Fractievoorzitter Manouska Molema van GroenLinks © RTV Oost
Samen met Forum voor Democratie zijn ze de grote winnaar van de Overijsselse Provinciale Statenverkiezingen, GroenLinks. Dus kreeg fractievoorzitter Manouska Molema vanochtend in een extra uitzending van Overijssel Vandaag de vraag of haar partij ook aan de knoppen wil draaien in Gedeputeerde Staten. Het antwoord van Molema is duidelijk: "Ja, dat willen wij."
Gezien de uitslag, GroenLinks gaat van twee naar vijf zetels, denkt Molema dat haar partij een serieuze kandidaat zou kunnen zijn om zitting te nemen in het dagelijks bestuur van de provincie.

Coalitie

Op de vraag met wie Molema een coalitie zou willen vormen, geeft ze geen antwoord. "Dat is nog te vroeg. Het is ook goed gebruik dat de grootste partij de onderhandelingen begint. Dat is het CDA. Ook al hebben ze verloren. Ik vind het een heel goed gebruik dat we moeten voortzetten."
Overijssel Vandaag-presentator Daniel Godinho Veiga neemt niet direct genoegen met dit antwoord. Hij wil weten hoe Molema denkt over een coalitie van GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie. "Dat klinkt niet gek, nee", zegt Molema. "Volgens mij ligt het veel meer aan het inhoudelijke programma. Dat alle partijen daarin hun standpunten herkennen. Dat je samen zorgt voor een mooi en leefbaar Overijssel."

Jubelstemming

De winst van drie zetels zorgt voor een jubelstemming bij GroenLinks. "Dit is voor ons fantastisch, een gedroomde uitslag. Dat we meer dan verdubbelen. Fantastisch ook om vanochtend te zien dat het gerealiseerd is." Het succes van haar partij valt te verklaren.
Fractievoorzitter Molema geeft verklaring voor succes GroenLinks

Succes Forum voor Democratie

Molema is ook uitgesproken over het succes van Forum voor Democratie in Overijssel. Die partij komt vanuit het niets met zes zetels in Provinciale Staten. "Het is natuurlijk een hele prestatie die ze hebben neergezet. De kiezer heeft gelijk. Die heeft zich uitgesproken."
Een coalitie met én GroenLinks én Forum voor Democratie ligt volgens Molema niet heel erg voor de hand. "Onze uitgangspunten liggen ver uit elkaar, maar het is te vroeg om nu al partijen uit te sluiten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.