ps2019

ChristenUnie is tevreden met behoud van vier zetels

Lijsttrekker ChristenUnie Renate van der Velde
Lijsttrekker ChristenUnie Renate van der Velde © RTV Oost
Een vijfde zetel in Provinciale Staten zit er voor ChristenUnie waarschijnlijk niet in. De partij moet het de komende jaren doen met de vier die ze al hadden. De partij kijkt nu al tevreden terug op de verkiezingen. "Qua stemmen zijn we wel behoorlijk gestegen. De ChristenUnie is een heel stabiele partij die zelfs een beetje groeit. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn", reageert fractievoorzitter Renate van der Velde.
Het beeld van de ChristenUnie is dat van een stabiele en betrouwbare partij. Een beeld dat Van der Velde graag omarmt. "Wij proberen altijd te doen wat we zeggen. Goede mensen op de goede posten zetten."
De partij doet dit op alle politieke niveaus, zegt Van der Velde. "Landelijk houdt Gert-Jan Segers (politiek leider ChristenUnie red.) vast aan zijn idealen. Ook in een coalitie waarin je compromissen moet sluiten. Steeds leggen we uit waarom we dat doen. In alle Staten en in alle gemeenteraden. Daarin hebben we dezelfde stijl. Dat spreekt de mensen heel erg aan."

"Unieke situatie met FvD"

In Overijssel groeit de ChristenUnie een klein beetje. Niet voldoende voor een extra zetel. Een andere partij, Forum voor Democratie, behaalde wél een spectaculaire overwinning. Van der Velde: "Dit lijkt me een unieke situatie. Ik heb zoiets in mijn politieke loopbaan niet eerder meegemaakt. Ik vind het mooi voor die partij."
Twijfels over de nieuwkomer in de provinciale politiek heeft de CU-fractievoorzitter wel. "Wij kennen de mensen van die partij nog niet. Ik heb de lijsttrekker een keer ontmoet. Hem heel kort even gesproken. Dat is het. Ze hebben een heel klein verkiezingsprogramma op internet staan. Daar staan wat algemene punten in. Het is lastig om te bepalen waar zij precies voor staan."
Bij Forum voor Democratie is het lastig om te bepalen waar ze voor staan
Renate van der Velde
Renate van der Velde verwacht dat ze de leden van Forum voor Democratie de komende tijd zal ontmoeten. "Het lijkt me voor de mensen zelf ook heel ingewikkeld om zonder politieke ervaring en achtergrond straks in de Staten te zitten en daar mee te praten over alle onderwerpen en alle beleidsvelden die zich daar voordoen. Maar ja, aan de andere kant, zij komen er in. Dat is hun goed recht. Als ze zich snel weten in te werken, nou ja, we zien het wel."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.