Is het eíndelijk droog, wordt de Prins Bernhardstraat in Deventer onder water gezet

Voor een bijzondere proef is deze zogenoemde klimaatstraat in vier vakken verdeeld. Er wordt getest op welke manier water het beste in de grond wordt opgenomen.

Een grote tankauto, ingenieurs van Tauw, gemeentemedewerkers, de directeur van het waterschap en studenten van Saxion. Er wordt in ieder geval flink veel menskracht gestoken in deze Deventer waterproef.

Kolken en goten

Projectleider Freddy ten Kate van de gemeente Deventer zegt: "We hebben vier wegvlakken op verschillende manieren ingericht. Met onder meer kolken, goten die water doorlaten en water doorlatende verharding. De methode die het beste werkt gaan we in heel Deventer toepassen."

Daarmee hoopt Deventer te bereiken dat inwoners van de stad droge voeten houden bij heftige regenval. Dat de huizen droogblijven dus. Maar ook hoopt de stad dat het regenwater beter wordt opgenomen in de grond. Nu stroomt het nog te snel weg via riool en oppervlakte water. Ten Kate: "In periodes van grote droogte hopen we dan meer water in de stad vast te houden."

Direct belang

Directeur David van Raalten van het waterschap Drents Overijsselse Delta bekeek de activiteiten in Deventer met enthousiasme: "Het is mooi om samen met de gemeente te kijken hoe je wateroverlast kunt voorkomen. De gemeente is hier verantwoordelijk voor, maar wij hebben ook een direct belang. Als er meer regen in het gebied valt, heeft dat een direct effect op het afvoerwater dat naar de waterzuivering gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Waterschap Regen droogte Nieuws
Deel dit artikel: