Zwolle

Tien gemeenten in Overijssel experimenteren met centraal tellen stembiljetten

Tien gemeenten in Overijssel werken vandaag mee aan een experiment in het centraal tellen van de stemmen. Het gaat om Zwolle, Enschede, Losser, Dinkelland, Hof van Twente, Kampen, Deventer, Olst-Wijhe, Tubbergen en Twenterand.
Het gaat om het tellen van de stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing en die van de waterschappen. Bij voorgaande verkiezingen werd er meteen na het sluiten van de stembussen geteld bij de stembureaus. Ook de voorkeurstemmen werden geteld. Dat duurde soms tot diep in de nacht.

Stemmentellers

De gemeenten die meedoen met het experiment hebben gisteravond alleen maar het totaal aantal stemmen van de partijen geteld. In Zwolle bijvoorbeeld zijn alle stemformulieren daarna naar wijkcentrum Het Anker in Westenholte gebracht. Daar zijn 140 mensen aan het tellen, verdeeld over 35 tafels. 
Deze nieuwe vorm van stemmen tellen is volgens burgemeester Meijer veel nauwkeuriger. De kans dat er een fout wordt gemaakt is veel kleiner. Dit komt omdat de controle groter is. Daar komt bij dat de tellers fris en fruitig zijn begonnen. Bij voorgaande verkiezingen waren de stemmentellers tot soms diep in de nacht bezig. Dan is de concentratie veel minder groot en sluipt een foutje er makkelijk in.

Fouten

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 ging het al een keer aantoonbaar fout. Verslaggever Mark Bakker van RTV Oost had in Zwolle gestemd op zijn vader die in Noord-Groningen woont en op de lijst stond bij de partij 50PLUS. Bij de verkiezingsuitslag was deze voorkeurstem nergens terug te vinden. Achteraf bleek dat de stem bij een andere kandidaat van deze partij was geteld. De nieuwe vorm van stemmen tellen, waar Zwolle nu mee experimenteert, moet juist dit soort fouten voorkomen.

Kieswet

In Nederland doen 76 gemeenten mee aan het experiment. Het kabinet werkt aan een voorstel om de Kieswet te vernieuwen. Als de resultaten positief zijn, worden ze toegepast in de nieuwe Kieswet en zullen alle gemeenten voortaan op deze manier de stemmen gaan tellen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.