vroomshoop

Markant ondernemer Henk Aufderhaar uit Vroomshoop viert 50-jarig jubileum

In 1969 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn honderden mensen bij zijn 50-jarig jubileum. Henk Aufderhaar uit Vroomshoop wordt er zichtbaar emotioneel van. "Het mooiste is dat ik zoveel werkgelegenheid heb kunnen creëren."
Aufderhaar loopt nog elke dag rond bij IPP (Interplast Plastic Products) in Vroomshoop, waar van gerecycled plastic bloempotten worden gemaakt. Naast het bedrijf in Vroomshoop is er ook een nevenvestiging in Polen. 

'School zonde van vrije tijd'

School vond Aufderhaar al op jonge leeftijd 'zonde van zijn vrije tijd', zoals hij het zelf noemt. Hij werkte al op jonge leeftijd in een kleerhangerfabriek. Plastic was toen in opkomst. Zijn toenmalige baas ging naar Duitsland om daar een machine te kopen om plastic producten mee te maken. Op de terugweg verongelukte hij. Henk merkte dat het daarna met het bedrijf waar hij werkte bergafwaarts ging.
"Met de paar centen die ik had, heb ik toen een vrachtwagen gekocht", blikt Aufderhaar terug op de start van zijn eigen bedrijf. "Ik had veel geleerd bij mijn ouder baas."
Tekst gaat verder onder de foto
Henk Aufderhaar in 1969
Henk Aufderhaar in 1969 © RTV Oost
Henk Aufderhaar in 1969
Zijn eigen kunststofverwerkingsbedrijf was meteen een succes, al was het in het begin vooral financieel moeilijk. "In eerste instantie had ik één of twee werknemers. In 1976 heb ik mijn eerste machine gekocht, dezelfde machine die mijn oude baas van plan was te kopen. Toen ging het in een rap tempo, een tweede machine, een bedrijfsovername."

'Lopen en fietsen moest ik ook leren'

"Mijn adviseur heeft wel eens gezegd: Henk doe dat nou niet want je hebt daar geen verstand van. Maar dat had ik vroeger van lopen ook niet. Dat moest ik ook leren. Fietsen moest ik ook leren. Uiteindelijk ging het eigenlijk heel snel. Een goede groep mensen achter me, familie achter me, twee technische broers die meehelpen. Dat was gewoon geweldig."
Over waar hij het meest trots op is na 50 jaar ondernemerschap hoeft Aufderhaar niet lang na te denken. "Dat ik in tijden van hoge werkloosheid heb kunnen zorgen dat we honderden gezinnen aan een inkomen hebben kunnen helpen. Dat hebben we met z'n allen gedaan, daar ben ik heel trots op."

Grote brand

Aan stoppen heeft hij nooit gedacht. Ook niet toen zijn bedrijf in 1992 volledig afbrandde. Henk weet het 27 jaar later nog goed. "Ik werd gebeld door mijn broer. Ik vroeg eerst of de jongens er allemaal uit waren. Toen ik bevestiging kreeg dacht ik: dan zien we het wel. Je kon er niks meer aan doen."
Tekst gaat verder onder de foto
Een grote brand legde in 1992 het hele bedrijf in de as
Een grote brand legde in 1992 het hele bedrijf in de as © Archiefbeeld RTV Oost
Een grote brand legde in 1992 het hele bedrijf in de as
Henk wordt er nog emotioneel van. "Het was mijn leven en heel veel gezinnen leefden ervan. Gelukkig draaide een half jaar later de eerste machine alweer. Niemand is ontslagen, iedereen is gebleven, iedereen zette zijn schouders eronder. We hebben het met z'n allen weer opgebouwd."  

Wanneer met pensioen?

Inmiddels is Henk 70, maar nog elke dag aan het werk. "Ik voel me als een vis in het water", zegt Henk. "Elke morgen ben ik voor zes uur op de fabriek. Drink koffie met de vroege ploeg en met de nachtploeg. Maar je moet een keer realistisch zijn, ik ben wel 70."
"Ik kijk wel of er in de komende jaren iets is dat past bij ons bedrijf. Ik vecht voor het voortbestaan van de onderneming. Pensioen? Ik geniet elke dag van mijn pensioen, ik kom in alle landen, ga mee beurzen organiseren. Geweldig, dat is mijn pensioen. Ik moet er niet aan denken dat ik achter de geraniums moet zitten. Dat vind ik niks."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.