nieuws

Solar Team Twente heeft hoge verwachtingen van kleine zonneauto

Schaalmodel van de RED E, de kleinste zonneauto ooit gebouwd door het Solar Team Twente
Schaalmodel van de RED E, de kleinste zonneauto ooit gebouwd door het Solar Team Twente © Martina Ketelaar
Met de kleinste zonneauto ooit gebouwd door het Solar Team Twente gaan de Twentse knappe koppen in oktober de strijd aan met zonneauto’s uit binnen- en buitenland tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge (WSC) in Australië. Het team heeft hoge verwachtingen van de kleine RED E.
De RED E is de opvolger van de Red Shift, de zonneauto waarmee de Universiteit Twente (UT) en hogeschool Saxion in 2017 meededen aan de WSC. De Red Shift finishte als vijfde. Dat resultaat was een teleurstelling. Ook bij bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de UT. Hij twijfelde toen zelfs of er een Twents team mee zou gaan doen aan de editie van dit jaar.
Die twijfels zijn er inmiddels niet meer. Het nieuwe Solarteam onthulde gisteren de nieuwe zonneauto, de RED E. De kleinste zonneauto ooit gebouwd door het Twentse team.
"De auto is zo klein omdat we kiezen voor een zonnepaneel van Gallium-Arsenide (GaAs) in plaats van silicium", vertelt Sybren Wubs. Hij is technisch manager van Solar Team Twente. "Dit type zonnecel is op dit moment het efficiëntst, dus erg geschikt voor onze zonneauto. We kennen deze zonnecellen niet uit ons dagelijks leven, maar wel uit bijvoorbeeld de ruimtevaart."

Twente deelt techniek

Het Twentse team onthulde gisteren nog een noviteit. Het team deelt de technieken en werkprocessen van The Red One, de zonneauto van editie 2015, met de buitenwereld. Het is volgens teamlid Merel Oldenburg de eerste keer dat een topteam een zonneauto op technisch vlak volledig open gooit. Er komt zelfs een cursus ‘How to build a solar car’. Deze is vanaf de zomer te volgen via het platform FutureLearn.

Braindrain Twente

Naast de innovatieve en educatieve uitdaging heeft het team een derde missie: het terugdringen van de braindrain in Twente. Het team gaat een brugfunctie vervullen tussen (afgestudeerde) studenten en bedrijven, die staan te springen om talent. In Twente trekt dat talent na het afstuderen nog te vaak weg uit de regio.
Solar Team Twente is een uithangbord voor de hele regio
John van der Vegt
John van der Vegt is bestuursvoorzitter van het ROC van Twente. Hij onderstreept het belang van deze missie. "In de hele onderwijskolom in Twente hebben we meer technische studenten nodig en ook daarna zijn ze essentieel. Aansprekende voorbeelden als Solar Team Twente zijn dan belangrijk, het team is een uithangbord van de hele regio."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.