Zwolle

Strafzaak tegen verdachten van opgelichte zakenvrouw van jaar aangehouden

Zakenvrouw Thecla Bodewes uit Hasselt
Zakenvrouw Thecla Bodewes uit Hasselt © RTV Oost
De rechtbank heeft de strafzaak tegen de drie mannen aangehouden, die ervan worden verdacht dat ze voormalig zakenvrouw van het jaar Thecla Bodewes voor zes ton hebben opgelicht.
De affaire speelde zich al vijf jaar geleden af, maar vanwege het slepende justitiële onderzoek zou donderdag voor de rechtbank in Zwolle eindelijk de strafzaak worden gehouden. Toen bleek dat de officier van justitie een wijziging had aangebracht in de tenlastelegging en een van de advocaten hierover niet had geïnformeerd, werd besloten de zaak aan te houden. Daarmee wordt de raadsman de gelegenheid gegeven zich alsnog te kunnen voorbereiden.

Aankoop scheepswerf

In deze zaak draait het om de aankoop van scheepswerf De Volharding in Harlingen. Bodewes, eigenaar van twee scheepswerven in haar woonplaats Hasselt en het Drentse Meppel, wilde de Friese werf kopen om grotere schepen te kunnen bouwen. Daarmee was naar verluidt 5,8 miljoen euro gemoeid.

Investeerder uit Hongkong
Omdat de besluitvorming bij banken te lang zou duren, ging de scheepsbouwmagnaat zelf op zoek naar investeerders. Daarbij kwam ze uit bij drie Friese zakenlieden, die beweerden dat ze werkten voor een investeerder uit Hongkong.
Als een soort garantiebepaling werd afgesproken dat Bodewes - zakenvrouw van het jaar in 2011 - vooraf een bedrag van tien procent rente zou overmaken. Nadat het geld was overgeschreven, vernam ze echter taal noch teken meer van het drietal.

Geld naar cafetaria

Nadat hun telefoons waren afgeluisterd, konden de drie verdachten worden ingerekend. Een deel van het geld, enkele tonnen, zou zijn doorgesluisd naar de bankrekening van een cafetaria in Leeuwarden, eigendom van een van de verdachten.
Het proces wordt 21 juni hervat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.