Deventer

Fazant valt recht uit de lucht in Deventerse woonwijk: "Uitzonderlijk"

Deze fazant viel recht uit de lucht
Deze fazant viel recht uit de lucht © Caroline van der Plas
Terwijl Caroline van der Plas uit Deventer rustig in haar tuin aan het werk was, viel er opeens een fazant recht uit de lucht op haar oprit. "Mijn man aaide hem nog over zijn hoofdje, het dier piepte even en toen was hij dood. Heel raar." Uitzonderlijk, zegt ook de Vogelbescherming.
Zelf denkt Van Der Plas dat de fazant misschien is opgejaagd, in paniek is weggevlogen en van de stress een hartaanval heeft gekregen. "Volgens mij vliegen fazanten helemaal niet veel. Het zijn meer gronddieren", vertelt de Deventerse. "Bovendien zie ik ze hier nooit midden in mijn nieuwbouwwijk. De hond van de buurman zie ik elke dag. Veel katten ook, maar fazanten niet."

Uitzonderlijk
Volgens Gerald Derksen, vogelexpert van Vogelbescherming Nederland, is de verklaring van Van Der Plas zeker mogelijk. "Fazanten vinden het fijner om te rennen, maar in paniek kunnen ze best een stuk vliegen. Ook naar een nieuwbouwwijk dus. Van de stress kan hij zeker een hartaanval hebben gekregen."
Toch is dit voorval volgens Derksen wel degelijk erg bijzonder. "Elke dag krijg ik honderd vragen over vogels, maar er gaan jaren voorbij dat we geen meldingen krijgen van een vogel die uit de lucht valt. Dit is erg uitzonderlijk."

Naar de stort
Omdat Van Der Plas niet wist wat ze met het dode dier moest, belde ze de gemeente Deventer. Ze kreeg te horen dat ze de fazant naar afval- en grondstoffenverwerker Cambio moest brengen. "Daar hebben ze een hal speciaal voor dode dieren. Ik denk dat ze daar vermalen worden." 
Nog steeds verbaasd over wat er allemaal gebeurd was, zette ze het hele verhaal op Twitter. 
Verhaal gaat verder onder de tweet.
Een paar mensen reageren onder haar tweet dat zij eerder de poelier hadden gebeld of de fazant hadden laten opzetten. Geen slecht idee, moet Van Der Plas erkennen: "Achteraf vind ik het eigenlijk best zonde. Maar ja, je weet op zo'n moment niet wat je moet doen. Dus bel je de gemeente."

Opeten

En wat doet ze de volgende keer? "Het zou niet goed zijn als zoiets nog een keer gebeurt, maar dan zou ik de vogel toch naar de poelier brengen om hem vervolgens op te eten. Hij is dan toch al dood."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.