nieuws

Twentse 'schilder' wilde landelijk kopstuk Satudarah vermoorden

Het plan was om Etou's Belserang te vermoorden
Het plan was om Etou's Belserang te vermoorden © beeldbewerking RTV Oost
De man die verdacht wordt van twee moordpogingen in Enschede begin 2017, was ook van plan om landelijk Satudarah-kopstuk Etou's Belserang te vermoorden. Dat verklaart een 'kroongetuige'. Hij zou opdracht voor de moord hebben gehad van twee zogenoemde tattookillers. Justitie is van het relaas van de kroongetuige op de hoogte. Het is niet bekend of het OM gaat vervolgen.
Door Tom Meerbeek
De man, met de bijnaam 'Wolf', heeft volgens de kroongetuige in 2017 een week lang de mogelijke verblijfplaats van Belserang geobserveerd. Om niet op te vallen had hij zich verkleed als schilder en verbleef als zodanig in een appartement. Echter, het voortvluchtige Satudarah-kopstuk liet zich niet zien. Wolf is daarom onverrichter zake weer huiswaarts gegaan.

Tweede moordplan

Het is niet voor het eerst dat iemand het op het leven van het Satudarah-kopstuk had voorzien. Eind 2011 had Etou's door dat twee criminelen hem voor z'n huis stonden op te wachten. Hij ging op ze af, ze vluchtten en Belserang zette de achtervolging in met zijn auto. Het leidde tot een crash van de auto met daarin de vermeende aanslagplegers. 
De politie vond in de gecrashte wagen munitie, bivakmutsen en zwarte helmen. De twee inzittenden waren verdwenen, maar werden later opgepakt. Tegen hen werd 9 jaar celstraf geëist, maar ze werden vrijgesproken. Eén van hen is later geliquideerd, de tweede veroordeeld voor het afvuren van een raket op de rechtbank in Amsterdam.

Tattookillers

Mogelijk heeft 'Wolf's moordopdracht iets te maken met Belserang z'n omgekomen broer Boneka. Die werd in 2009 'per ongeluk' doodgeschoten. Boneka was die fatale avond mee met drugsdealer Yassin Chakor, het eigenlijke doelwit. De tattookillers worden voor die dubbele moord verantwoordelijk gehouden. 

Kroongetuige

Opvallend is dat de verklaring over het moordplan op Etou's Belserang komt van de kroongetuige die ook een grote rol speelt in het tattookillers-proces van afgelopen week. Hij verklaart in dat proces volop over de moord op Onno Kuut uit Enschede. Woensdag werd tegen de tattookillers een levenslange gevangenisstraf geëist voor de moord op de Enschedeër, volgens justitie een interne afrekening. 

'Wolf'

Maar wie is dan die 'Wolf'? Hij zit momenteel vast voor het in brand steken van een kapper in Enschede en het beschieten van een man in diezelfde stad. Volgens justitie zijn het twee moordpogingen die in opdracht zijn gepleegd.
In beide gevallen lijkt niet het goede doelwit slachtoffer te zijn geworden. Zo was niet de man die op het moment van de aanslag actief was in de kapperszaak het doelwit, maar de afwezige voormalige eigenaar. Ook de man die een paar dagen eerder met zes kogels beschoten is, was volgens bronnen de verkeerde.  

Satudarah

Het zijn niet de enige feiten waar hij van wordt verdacht. Zo zou hij in de zomer van 2017 met een AK-47 machinegeweer op weg zijn geweest naar een café in Enschede, waar op dat moment leden van Satudarah bij elkaar waren. Maar tijdens die rit werd hij opgepakt. Hij had het wapen opgepikt over de grens in Duitsland, maar onvoldoende nagedacht over de datum waarop 'ie dat deed.
Het was namelijk 5 juli 2017, precies in de week dat in Duitsland de G20-top werd gehouden. In de weken voorafgaand aan de G20 waren er verscherpte grenscontroles. Bij die controles liep 'Wolf' tegen de lamp.

Klein en gezet

Of hij wordt veroordeeld voor de twee moordpogingen in Enschede valt volgens zijn advocaten nog te bezien. Zo wordt bij beide gebeurtenissen door getuigen een dader beschreven van zo'n 1.70 - 1.75 meter groot. Het slachtoffer van de schietpartij noemt de dader ook 'gezet'. Maar deze beschrijvingen passen absoluut niet bij de boomlange, gespierde 'Wolf'. 
Wel is er een kogelhuls aangetroffen met daarop zijn dna. "Maar dat plaatst hem niet per se op de plaats delict", zeggen zijn advocaten. "Daarnaast is er dna van meerdere mensen op hulzen aangetroffen en die zijn geen verdachte." 

Schotresten

Ook het aantreffen van een bivakmuts in een Hengeloos huis, met daarop dna van 'Wolf' en schotresten zegt niets, vinden de advocaten: "Misschien heeft hij die muts wel eens opgehad, maar dat zegt niet dat hij er een aanslag mee heeft gepleegd. Daarnaast valt moeilijk te bewijzen dat de schotresten erop zijn gekomen bij precies die schietpartij."
'Wolf' zelf zegt niets te maken te hebben met de moordpogingen begin 2017 in Enschede. "Ik heb die kapper niet in de fik gezet en ik ben ook niet degene die die zigeuner heeft beschoten. Ik snap niet dat ik vastzit en andere mensen los lopen." Wie het dan wel heeft gedaan, wil of kan hij niet zeggen: "Als ik vrij kom, wil ik nog wel veilig over straat kunnen. Voor hetzelfde geld krijg ik een kogel in mijn kop." 

Rechtbankje

Dezelfde kroongetuige die heeft verklaard over het moordplan op Etou's Belserang en in de tattookillers-zaak, wijst 'Wolf' wel aan als dader. Volgens de kroongetuige heeft hij het zelf tegen 'em gezegd. Eén en ander zou ook verteld zijn bij een 'rechtbankje', waarin leden van Satudarah zitting hadden. 

'Wolf' en 'Wolfje'

'Wolf' komt binnenkort samen met zijn broertje 'Wolfje' voor de rechter. Het broertje wordt verdacht van maar liefst zeven moordpogingen. Deze week hoorde 'Wolfje' al 16 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor twee moordaanslagen in Almelo.
Over de moordplannen op Etou's Belserang laten 'Wolf's advocaten niks los. Overigens zegt ook de advocaat van Etou's niks over de zaak, terwijl Belserang er volgens bronnen wel van op de hoogte is. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.